GAVIN MARWICK & RUTH MORRIS – QUARTERDAYS: LAMMAS (EP)

Artiest info
Website
facebook
Label: Journeyman Records

Zes traditionele fiddle- en folknummers, dat is wat we aangeboden krijgen op het album “Lammas” (‘het feest van de eerste oogst’), de nieuwste EP van de Schotse fiddler en componist Gavin Marwick uit Edinburgh en de op sleutelharp spelende Schotse muzikante Ruth Morris. Gavin Marwick heeft in de voorbije decennia meegespeeld in een tiental folkgroepen waarmee hij zowat de hele wereld heeft afgereisd om op te treden. Het zijn voornamelijk de uiteenlopende culturen in al die bezochte landen die hem telkens weer inspireren bij het componeren van nieuwe nummers.

Zijn meest recente muzikale project heet “Quarterdales”, een vierdelige reeks EP-tjes rond specifieke thema’s. De eerste in dit rijtje was het begin dit jaar verschenen minialbum “Candlemas” met Aaron Jones op citer naast Gavin Marwick. Daarna volgde in juni de EP “Whitsun” met Wendy Stewart op harp en nu verschijnt de derde plaat in deze reeks met de EP “Lammas” waarop Ruth Morris met fiddler Gavin Marwick meespeelt op het traditionele folkinstrument sleutelharp dat in het Engels ‘nyckelharpa’ wordt genoemd.

Deze twee muzikanten hebben in het verleden wel vaker samen gespeeld in muzikale projecten zoals o.a. ‘Firelight Trio’, ‘Journeyman’ en ‘Bellevue Rendezvous’ met muziek die steeds in dezelfde traditionele Keltische folkstijl werd gebracht. Op deze derde EP in de serie staan opnieuwe zes in deze stijl gebrachte nieuwe nummers die allemaal door Gavin Marwick werden gecomponeerd. De openingstrack “Lammastide / Hats And Ribbons” kunt u in een live-uitvoering beluisteren op de bijgevoegde video.

Alle tracks zijn volledig instrumentaal en worden met de twee hierboven vermelde instrumenten gespeeld wat toch wel een beetje voor eentonigheid zorgt bij het beluisteren van deze plaat. In november van dit jaar zal de vierde EP “Martinmas” met Gavin Marwick op fiddle en Phil Alexander op accordeon en piano als laatste in dit rijtje uitgebracht worden. We denken wel dat we daar dan ook opnieuw over zullen mogen berichten op deze recensiepagina’s van ‘Rootstime’.

(valsam)