SUSTO – MY ENTIRE LIFE

Artiest info
Website
facebook
Label: New West Records
distr.: V2 Benelux

Eind 2021 maakten we hier kennis met de reeds in 2013 opgerichte indierockformatie ‘SUSTO’ uit Charleston, South Carolina dankzij hun vierde album “Time In The Sun”. Leadzanger en belangrijkste songschrijver Justin Osborne wist ons toen met die plaat meteen te overtuigen dat er nog een mooie toekomst weggelegd zou zijn voor hem en zijn band. Dat wordt nu dan ook moeiteloos bevestigd via de release van de nieuwste ‘SUSTO’-plaat die de titel “My Entire Life” heeft gekregen.

In twaalf nummers die in totaal net geen 40 minuten duren horen we de erg mooi zingende Justin Osborne interessante verhalen vertellen op de sound van indie rockmuziek die overwegend bepaald wordt door gitaar- en pianospel. In tegenstelling tot de nummers op “Time In The Sun” die geïnspireerd waren door Justin’s toenmalige vaderschap en het verlies van zijn eigen vader aan de gevolgen van kanker gaat hij op deze nieuwe plaat enkel nog op die thematiek in bij het emotioneel zwaar beladen nummer “Tina” over zijn weduwe geworden moeder die hopeloos kampt met twee van haar zonen – Justin’s broers – die beiden het slachtoffer zijn van een moordende drugsverslaving. ‘Tina’ is namelijk de heersende straatnaam voor de erg verslavende drug methamphetamine.

Ook zijn recente pijnlijke echtscheiding komt verdoken aan bod in enkele songteksten op deze plaat, net als de hervonden liefde bij collega-songschrijfster Caroline Foyle die hij beschrijft in het nummer “Mt. Caroline”. De instrumentalisten die present tekenden voor de opname van dit nieuwe album zijn Dylan Dawkins, Johnny Delaware, Ross Bogan en Marshal Hudson op synthesizer, piano en keyboards, Dries Vandenberg op elektrische gitaar, albumcoproducer Johnny Delaware op elektrische en akoestische gitaren en banjo, Jordan Hicks op basgitaar en Wolfgang Zimmerman op drums. De op enkele tracks aanwezige backing vocals zijn afkomstig van Jordan Reynolds, Johnny Delaware en Mel Washington, aangevuld met nieuwe vriendin Caroline Foyle, Camilo Miranda en Cannon Rogers.

De op de eerste video te beluisteren uptempo gebrachte albumtiteltrack “My Entire Life” is één van onze favoriete songs op deze plaat. Andere nummers die wij heel graag meerdere keren opnieuw willen beluisteren zijn” Cowboys”, het in een live uitvoering op de tweede video te horen “Hyperbolic Jesus”, het over een in het verkeer verongelukte fan van de groep handelende “Double Stripe”, het door schitterend gitaarspel begeleide “Rooster” en “Tragic Kingdom” waar de toetsen zorgen voor de belangrijkste begeleiding. Net als op het vorige album wordt ook hier weer afgesloten met een fantastisch mooie ballad in “Break Free, Rolling Stone”, bij nader aanzien de allermooiste song op dit geheel prachtige album ”My Entire Life” van ‘SUSTO’. Dit is een beklijvend meesterwerk dat helemaal terecht in mijn persoonlijke cd-collectie zal gaan belanden om nadien nog heel vaak tevoorschijn te komen om in de lader van de stereoinstallatie luid afgespeeld te worden.

(valsam)