HARBOTTLE & JONAS – SAVING THE GOOD STUFF VOL. 1

Artiest info
Website
facebook
Label: Brook View Records

In maart 2022 heb ik voor dit magazine een muzikaal portret als recensie geschreven over drie platen die werden opgenomen door het zuidwest-Engelse echtpaar David Harbottle en Freya Jonas uit South Brent. De songs op de albums “Anna is A Dancer”, “The Sea Is My Brother” en “The Beacon” van ‘Harbottle & Jonas’ hadden als gemeenschappelijke basis dat ze geïnspireerd waren op traditionele Keltische folkmuziek en toch ook zachtjes aanleunden bij de hier vaak geroemde Americana-sound.

Nu stuurde het koppel ons hun meest recente album “Saving The Good Stuff Vol. 1” toe met daarop acht tracks waarvan er drie nieuwe arrangementen zijn van traditionele folksongs. Maar deze keer hebben ze ook vijf nummers geselecteerd die ze van een eigengereide coverversie hebben voorzien. Drie daarvan zijn voor ons welbekende liedjes met voorop het schitterende “Motherland” van Natalie Merchant uit haar gelijknamige derde soloplaat van 2001 (zie live-uitvoering op de 1e video).

Ook “Love Will Tear Us Apart” van ‘Joy Division’ uit 1980 staat in ons muzikaal geheugen gegrift en het nummer “Our Town” van de Amerikaanse folkzangeres Iris DeMent kenden we ook al sinds zijn eerste release op haar album “Infamous Angel” van 1992. De twee andere covers kenden wij nog niet: “Water” is een song die geschreven werd door de Engelse zanger Ben Blance van de formatie ‘Jukebox Gypsy’ uit Newcastle Upon Tyne en “Cornwall My Home” werd geschreven en voor het eerst in 2022 gezongen door Imelda May & ‘The Fisherman’s Friends’ uit …Cornwall.

Deze plaat begint echter met de op de tweede video te horen Keltische traditional “Wild Mountain Thyme” die in 1957 voor het eerst werd opgenomen door de Ierse muzikant Francis McPeake. De andere traditionals op deze cd zijn de nummers “Now The Green Blade Riseth” uit het begin van de 20e eeuw en “Mingulay Boat Song” dat in de jaren ’30 van vorige eeuw werd gecomponeerd door Hugh Robertson.

De instrumenten bij al deze liedjes worden bespeeld door zanger en multi-instrumentalist David Harbottle op akoestische en elektrische gitaar, basgitaar, banjo en citer terwijl Freya Jonas naast het zingen ook speelt op concertina, harmonium en piano. Verder spelen Richard Trethewey op viool, Jenny Jonas (Freya’s moeder) op hobo, Andy Tyner op trompet en bugel en Claire Sutton op cello ook nog mee op enkele nummers. Aangezien deze cd ‘Volume 1’ in zijn titel draagt zou het ons helemaal niet verwonderen als we binnen de kortste tijd ook een ‘Volume 2’ zouden mogen verwelkomen. Wij houden u daarover zeker op de hoogte in de volgende maanden.

(valsam)

 

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: HARBOTTLE & JONAS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.