EAMONN DOWD – OUTSIDER MUSIC VOLUME ONE

Artiest info
Website
facebook
Label: Spellbound

Eamonn Dowd is een Ierse rockzanger en songschrijver die zich sinds meerdere jaren in Zweden is gaan huisvesten. Samen met zijn in 1996 opgerichte begeleidingsgroep ‘The Racketeers’ en met producer Eamon Carr, de drummer van de Ierse seventies-rockformatie ‘Horslips’, bracht hij eind 2019 een album uit onder de titel “Songs From The Fever Ship”, de toenmalige opvolger van zijn in 2017 uitgebrachte plaat “Dig Into Nowhere”.

Op “Songs From The Fever Ship” werd hij in de opnamestudio bijgestaan door de geweldige gitarist Thomas Pontén, de frontman van de Zweedse indie rockformatie ‘Love On Drugs’ waarvan we in mei van dit jaar op deze pagina’s nog het album “Fluke” voor u besproken hebben. Diezelfde Thomas Pontén is nu vier jaar later alweer te horen op de nieuwe Eamonn Dowd-plaat “Outsider Music Volume One”, met name als gitarist op de uptempo rocktrack “King Of The Dive Bars” (zie 2e video) en de rockballad “Running Out Of Time” en op mandoline spelend bij het akoestische liedje “Crystal Clear”.

Dit nieuwe album werd in de ‘Lucifer Rising’-studio in Göteborg, Zweden opgenomen en bevat elf songs waarvan Eamonn Dowd er zelf negen van teksten en muziek heeft voorzien. De twee resterende tracks zijn coverversies, de eerste van het nummer “Lost Highway” dat al in 1948 voor het eerst werd geschreven en opgenomen door de blinde countryzanger Leon Payne uit Austin, Texas en nadien ook nog werd opgenomen door o.a. Hank Williams. Het tweede gecoverde nummer is de op de eerste video te horen rocksong “I Walked All Night” die eind jaren ’50 gecomponeerd werd door Hargus ‘Pig’ Robbins en eerst op plaat verscheen in de versie van ‘The Embers’ en later in 1997 o.a. ook nog gecoverd werd door de Amerikaanse rockgroep ‘The Cramps’ uit New York City.

Naast Thomas Pontén werden er in de opnamestudio ook bijdragen afgeleverd door Rickard Yxelflod van de formatie ‘The Last Souls’ op elektrische gitaar bij het nummer “Light Up The Night”, Stephanie Lundström op drums bij drie songs en Kaiza Johansson op basgitaar en Chris Teusner op drums bij het vrolijk klinkende countryrocknummer “Can’t Remember”. Maar het was vooral singer-songwriter Eamonn Dowd zelf die alle overige instrumentatie (gitaren, viool, orgel, mondharmonica, basgitaar en tamboerijn) bij de tracks op “Outsider Music Volume One” heeft ingespeeld.

In zijn songteksten vertelt Eamonn Dowd vrij donkere autobiografische verhalen over verslavingen, lang vervlogen dromen en tijdverspillende jaren uit zijn persoonlijke turbulente leven. Het zorgt voor een vrij somber cachet bij deze nieuwste plaat van de Ierse troubadour. Tot slot willen we toch ook nog even meegeven dat enkele resterende nummers zoals het dynamische “Turn Up The Filter” en “Pipedream” eveneens zeer de moeite van het beluisteren waard zijn. U kunt dit in de loop van de maand september trouwens live gaan doen bij zijn vier Belgische en drie Nederlandse optredens.

(valsam)

 

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: EAMONN DOWD
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.