LIAM DOCHERTY – GEMINI RISING

Artiest info
Website
facebook
label:Liam Docherty Music

 

“5 4 3 2 1 0 Ignition! – Liftoff!…”

In 2020 recenseerde ik het debuutalbum van de toen 12-jarige Liam Docherty, een muzikale roodharige knaap afkomstig uit Nanoima in Brits-Columbia, de meest zuidwestelijke provincie van Canada. Liam speelt al akoestische gitaar vanaf zijn vierde en treedt al voor publiek op vanaf zijn zevende. Op zijn elfde opende hij voor MS-blues man Terry "Harmonica" Bean, Rick Fines en Doug Cox, op zijn twaalfde 12de voor David Gogo en later ook voor Juno Award-winnaar Ken Hamm en voor de legendarische Canadese fingerstyle-gitarist, componist, arrangeur en producer (die in de VS woont), Terry Robb.

Na zijn studio debuut ‘Modern.Magic.Melody’, waarvan de opnames gebeurden live in de studio, zonder splitsingen, overdubs of automatische afstemming, werd Liam uitgenodigd om te spelen op het Vancouver Island Music Fest 2020 en het Nanaimo Summertime Blues Festival.

“In de Griekse mythologie waren Castor en Pollux tweelingbroers, vormden ze samen het sterrenbeeld Tweelingen…”

De opvolger die recent verscheen, kreeg de naam ‘Gemini Rising’ (2023). De 12 nummers op de tracklist zijn originele nummers, die qua stijl balanceren tussen genres. Het thema van de album titel is afgeleid van de Griekse mythologie, met name de mythe rond Pollux en Castor, het sterrenbeeld Tweelingen. Het sterrenbeeld én de mythe van Castor & Pollux inspireerde Liam bij het schrijven van de nummers om de centrale thema's van liefde, verlangen, verlies, scheiding, pijn, opoffering en verlossing te weerspiegelen. Andere nummers bevatten scherpe sociale kritieken en observaties, en ook enkele goede tijden plezier.

Pollux was onsterfelijk en Castor sterfelijk. Op een dag werd Castor, tijdens een hevige strijd, gedood. Pollux kon het verdriet niet doorleven. Radeloos smeekte hij de Goden om Castor de helft van zijn eeuwige leven te gunnen. Voor de Goden, die medelijden met Pollux hadden, was de enige manier waarop het voor de broers mogelijk was om Pollux’ onsterfelijkheid te delen, hen aan de hemel te plaatsten als een sterrenconstellatie. Hierdoor leven de broers als Tweelingen voor eeuwig aan elkaars zijde…

Wat al vanaf de rustige titelsong, “Gemini Rising” waarmee Liam Docherty zijn nieuwe album opent opvalt, is het relaxte gitaarspel en nog meer zijn signature mooie fluwelen stem. Er zijn tijdens de ruimtereis die we met Liam maakten, buiten dit op de seventies geïnspireerd gitaarepos met flarden psychedelische progrock outfits, folksongs met popgevoeligheden (“Southern Sky”, “Just Me”) en verder een melodieus funkdeuntje met snedige gitaarsolo’s (“Honey Bee”), treurige akoestische ballades (“One Hour More”, “Paradise Shore”, “Fallen Leaves”) en Texas blues geïnspireerde grooves (“Texas”) te horen. Liam speelt op alle elektrische en akoestische gitaren op dit album. Nummers die je probleemloos meevoeren zijn “Picked Flowers” met zijn prachtige vocale harmonieën, het bluesy “Heaven Sent” dat door engelen stemmen kort ingeleid wordt en het levendige en emotionele “Give It Away”.

“Liam Dochorty's 'Gemini Rising' is a successful contemporary homage to classic rock and folk…” (ESC, Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

‘GEMINI RISING’: tracklist: 01. Gemini Rising – 02. Southern Sky – 03. Picked Flowers – 04. Texas – 05. Life on the West Coast – 06. One Hour More – 07. Heaven Sent – 08. Give It Away – 09. Paradise Shore – 10. Honey Bee – 11. Fallen Leaves – 12. Just Me | Music/Lyrics by: Liam Docherty & Ken Docherty – Produced by: Doug Cox | Album credits: Liam Dochtery: vocs, a + e guitars

Discography LIAM DOCHERTY: Gemini Rising [2023] | Modern.Magic.Melody [2020] |