GUILLAUME DE CHASSY - CHRISTOPHE MARGUET - THOMAS SAVY - THE ISSUE OF LOVE

Artiest info
Website
facebook
Label : Mess
Distr. : Outhere Distr. Benelux

Na een album over William Shakespeare (Shakepeare Songs, 2015) en een over Marlene Dietrich (Letters to Marlene, 2018) voltooien de Franse muzikanten Guillaume de Chassy (piano) en Christophe Marguet (drums) hun trilogie met een conversatie met Engelse en Franse gedichten vertolkt door Delphine Lamon en Lambert Wilson met als thema de liefde. Als gast hebben ze Thomas Savy ( basklarinet) uitgenodigd.

Guillaume de Chassy is een monument in de Franse jazz, hij speelde met internationale jazz artiesten als Paul Motian, Andy Sheppard, Enrico Rava, Paolo Fresu, David Lynx, Emile Parisien e.v.a. Ook in de klassieke muziek is hij actief met samenwerkingen en albums, hij heeft er inmiddels 20 op zijn naam staan, zowel in jazz als klassiek. Ook drummer Christophe is een fenomeen in de Franse jazz, ook hij heeft zo’n 20 albums op zijn conto staan. Ook Thomas Savy beweegt zich tussen jazz en klassiek, hij maakte inmiddels 6 albums.

Ik had van te voren een beetje een dubbel gevoel over dit album, de muziek (waarover later) is prima, maar de voorgelezen gedichten leken mij een grote hindernis, een eerste keer prima te beluisteren, maar zoals altijd met gesproken tekst op muziekalbums gaat het gewoonweg irriteren na een aantal beluisteringen, maar na diverse beluisteringen moet ik mijn mening herzien. Dat heeft alles te maken met de muzikale omlijsting tijdens de gedichten, het vormt nu een vloeiend geheel met de muziekstukken. Het album begint met het gedicht “The Love Song” van Thomas Stearns Eliot omlijst met warme pianoklanken die overlopen in “When spring comes” van Guillaume, heerlijke muziek die helemaal beantwoord aan de titel. Daarna weer twee gedichten “Le Promenoir des deux amants” van Tristan L’Hermite en “Why do I love you, Dir?” van Emily Dickinson.

Zo ontrolt zich een aangenaam muzikaal landschap, fraaie muziek en overtuigend gebrachte poëzie, vijf composities van Guillaume en vier van Christophe en tussendoor 12 Gedichten, mijn angst dat die teveel zouden afleiden van de muziek werd gelukkig niet bewaarheid. Ik ga niet alle nummers langs, zelf luisteren is hier het motto, de liefhebbers van aangename muziek en poëzie komen hier terdege aan hun trekken.

Jan van Leersum.