GREGORY ALAN ISAKOV – APPALOOSA BONES

Artiest info
Website
facebook
Label: Suitcase Town Music / Dualtone

Amper één week geleden verscheen het achtste album “Appaloosa Bones” van de in Zuid-Afrika geboren singer-songwriter Gregory Alan Isakov op de platenmarkt. Het was de langverwachte opvolger van het in 2018 uitgebrachte en voor een ‘Grammy Award’-genomineerde folkalbum “Evening Machines” van deze 43-jarige muzikant die in 1986 naar Amerika immigreerde en al sinds meerdere jaren in het Amerikaanse Boulder County in de staat Colorado woont.

Wij keken echt uit naar deze nieuwe plaat van Gregory Alan Isakov, temeer omdat we vijf jaar geleden al zo sterk onder de indruk waren gekomen van de countrygetinte indie folksongs op zijn vorige album. We gingen toen zelfs op zoek naar zijn eerder uitgebrachte werk tot en met de in eigen beheer opgenomen debuutplaat “Rust Colored Stones” die in 2003 was verschenen.

“Appaloosa Bones” werd door Gregory Alan Isakov en Andrew Berlin samen geproducet en onze eerlijke mening over deze plaat is dat ze volgens ons zijn allerbeste werk tot op heden heeft opgeleverd. Er valt werkelijk geen enkel zwak moment te bespeuren in de elf tracks op dit nieuwe album en als de beluistering na amper 40 minuten voorbij is spoeden we ons naar de replayknop van onze stereo-installatie om opnieuw van voorafaan te kunnen beginnen.

Gregory Alan Isakov is naast een uitstekende zanger ook een muzikant die het bespelen van meerdere instrumenten onder de knie heeft. Zo speelt hij op deze plaat op gitaar, banjo, ukelele, dobro, Rhodes-piano, Moog-synthesizer en drums. Het resterende instrumentale werk laat hij over aan Andrew Berlin (programming & samples) en enkele andere specialisten op strijkers en pedal steel. Voor de backing vocals bij enkele nummers kon hij een beroep doen op Bonnie May Paine van de folkgroep ‘Elephant Revival’ uit Colorado en Aoife O’Donovan, de leadzangeres van de formatie ‘Crooked Still’ uit Boston, Massachusetts.

Wie nu graag wat muziek uit het album “Appaloosa Bones” zou willen horen kunnen we hier meteen doorverwijzen naar de twee video’s bij deze recensie: eerst krijgt u de sfeervolle debuutsingle “The Fall” uit deze plaat te horen en daarna volgt de ‘lyrics video’ van het al even mooie door banjospel gedomineerde nummer “Before The Sun”. Maar zoals reeds aangehaald zijn alle tracks op dit album aan te bevelen en daarom willen we volledigheidshalve zeker ook de akoestische titeltrack en de melancholische songs “Silver Bell”, “Miles To Go”, “Terlingua”, “Mistakes” en “Sweet Heat Lightning” hier nog even vermelden. Eind november en begin december komt Gregory Alan Isakov net één jaar na zijn passage in o.a. ‘Het Depot’ in Leuven voor vier optredens naar Nederland en België. U kunt daar maar best proberen bij te zijn als u eens live van al de heerlijke liedjes van deze getalenteerde singer-songwriter wilt genieten.

(valsam)