TEXAS – THE VERY BEST OF 1989-2023

Artiest info
Website
facebook
Label: PIAS Recordings

Bij het horen van de naam ‘Texas’ zullen de meeste mensen in eerste instantie wellicht denken aan de Amerikaanse staat in het zuiden van de Verenigde Staten, het gebied met vele oliebronnen en gekend om zijn grote steden Houston, Dallas, San Antonio, El Paso en zijn hoofdstad Austin. Maar muziekliefhebbers weten ook het één van de belangrijkste oorden is van een typerend muziekgenre dat topartiesten opleverde zoals o.a. Joe Ely, Waylon Jennings, Roy Orbison, Willie Nelson, Buddy Holly, Kris Kristofferson, Janis Joplin, Trini Lopez, Jim Reeves, Townes Van Zandt, Barry White, Stevie Ray Vaughan en zelfs Beyoncé.

Diezelfde muziekliefhebbers kennen ook de Schotse rockgroep ‘Texas’ uit Glasgow, opgericht in 1986 door bassist en gitarist Johnny McElhone die daarvoor meespeelde bij de groepen ‘Altered Images’ en ‘Hipsway’; gitarist Ally McErlaine en de toen 19-jarige als kapster werkende zangeres Sharleen Spiteri. Ze bleken alledrie ook zeer kwaliteitsvolle songschrijvers te zijn, dat blijkt althans uit de lange reeks hits die de groep scoorde in de periode tussen 1989 toen hun debuutplaat “Southside” op de markt kwam en 2023.

24 van die topsongs werden nu gebundeld op een midden juni verschenen dubbelalbum “Texas: The Very Best Of 1989-2023” waarbij ‘Texas’ ook twee nieuwe nummers heeft toegevoegd met de dit jaar als singles uitgebrachte opzwepende song “After All” en het liedje “Keep On Talking”, een coverversie van de Northern Soul-hit van James Barnett uit 1965. Beide liedjes hebben we daarom aan deze recensie in videovorm toegevoegd waarbij de laatste song hier door ‘Texas’ in een live-uitvoering werd gebracht.

Maar zoals u uit de onderstaande tracklijst kunt opmaken ontbreekt er geen enkele grote hit van ‘Texas’ op deze dubbelaar. Deze songs komen allemaal uit één van de tien studioalbums die de groep in de voorbije 34 jaar heeft uitgebracht en waarvan elke plaat een gouden status behaalde en wel één of meerdere hitjes voor de groep opleverde. De totale albumverkoop van de band wordt trouwens op meer dan 40 miljoen platen geschat.

‘Texas’ is gedurende hun hele carrière trouw gebleven aan het ‘PIAS’-platenlabel, iets wat bijna een unicum is in de muziekwereld. Dit dubbelalbum is dan ook vanzelfsprekend opnieuw een uitgave van dat label. Het best heel luid afspelen van deze twee zeer genietbare cd’s zorgt daarbij voor bijna 95 minuten dansplezier en genieten van de schitterende zangpartijen van Sharlene Spiteri, een kwaliteit die ze na al die jaren zeker nog niet kwijt is en die ze integendeel geleidelijkaan steeds verbeterd heeft. “Texas: The Very Best Of 1989-2023” is dan ook een absolute ‘must-have’ voor iedereen die ook maar een beetje van hun immense repertoire en hun bijdrage aan de muziekgeschiedenis in zijn platencollectie wil opnemen.

(valsam)

 

 

Texas Discografie:
- Southside (1989)
- Mothers Heaven (1991)
- Ricks Road (1993)
- White On Blonde (A997)
- The Hush (1999)
- Careful What You Wish For (2003)
- Red Book (2005)
- The Conversation (2013)
- Jump On Board (2017)
- Hi (2021)

TRACKLIJST:
CD1

Say What You Want
Black Eyed Boy
Inner Smile
Mr Haze
Halo
I Don’t Want A Lover
Summer Son
Keep On Talking
The Conversation
In Our Lifetime
In Demand
Put Your Arms Around Me

CD2
Let’s Work It Out
When We Are Together
Hi
Say What You Want (All Day Everyday) feat. Wu-Tang Clan
Tired Of Being Alone
Start A Family feat. Alan Rickman
So Called Friend
Everyday Now
Insane
After All
Sleep feat. Paul Buchanan
So In Love With You