GRIAN CHATTEN – CHAOS FOR THE FLY

Artiest info

Website - bandcamp

facebook
Label: Partisan Records / PIAS

Grian Chatten is sinds hun oprichting in 2017 de frontman-leadzanger van de Ierse postpunk- en indie rockformatie ‘Fontaines D.C.’. Deze 29-jarige muzikant uit de Noordwest-Engelse stad Barrow-in-Furness heeft eind juni van dit jaar zijn debuutalbum “Chaos For The Fly” als soloartiest gelanceerd. Het werd een plaat met negen door hemzelf gecomponeerde nummers die goed zijn voor een 35-tal minuten hedendaagse folkrockmuziek.

Twee van de negen tracks kunt u op de hier toegevoegde video’s beluisteren: eerst is er de uptempo gezongen single “Fairlies” en daarna volgt met de song “The Score” de door akoestische gitaar begeleide en wat dromerig klinkende openingstrack van dit album. Verder valt er ook te genieten van het melancholische om liefde en bijstand vragende liedje “I Am So Far”. Liefdesverdriet en afscheid nemen vormt de basis van het nummer “East Coast Bed” en tweede single “All Of The People” en albumafsluiter “Season For Pain” zijn eveneens minimaal geïnstrumenteerde en fragiel gebrachte nummers over eenzaamheid.

Blijkbaar lijkt het leven van Grian Chatten niet zo boeiend en avontuurlijk als we zouden verwachten van een succesvolle frontman van een populaire groep. Het is natuurlijk altijd makkelijker om over tegenslag, liefdesverdriet en een eenzaam leven te zingen dan over de gelukkige momenten van een bestaan. Want ook “Last Time Every Time Forever” straalt maar weinig vrolijkheid uit, iets wat we wel menen terug te horen in de song “Salt Throwers Off A Truck” en in het big band-achtige “Bob’s Casino”, een duet dat Grian Chatten hier brengt met Georgie Jesson, in het dagelijkse leven ook zijn liefje maar geen actieve zangeres.

De 53-jarige Londenaar en multi-instrumentalist Dan Carey tekende net als voor het succesvolle debuutalbum “Dogrel” uit 2019 en de twee daaropvolgende albums “A Hero’s Death” (2020) en “Skinty Fia” (2022) van ‘Fontaines D.C.’ voor de rol van co-producer van dit soloalbum en hij speelt op de meeste nummers ook mee op basgitaar, synthesizer of gitaar. “Chaos For The Fly” is ongetwijfeld een vrij geslaagde poging van Grian Chatten om het naast zijn groepswerk ook eens als soloartiest te proberen met wat emotionele nummers die we niet meteen zouden verwachten bij ‘Fontaines D.C.’.

(valsam)