ÁRSTÍÐIR - BLIK

Artiest info
Website
facebook
Label: M.A.R.S Label Group

‘Árstíðir’ is een door klassieke muziek beïnvloedde indie folk- en popformatie uit Ijsland die in 2008 werd opgericht in Reykjavík door het trio Daníel Auðunsson, Gunnar Már Jakobsson en Ragnar Ólafsson. Omdat alle drie bandleden op gitaar spelen en daarbij ook samen voor de vocalen zorgen is hun harmonieuze samenzang het belangrijkste kenmerk van ‘Árstíðir’ wat naar het Nederlands vertaald ‘seizoenen’ betekent.

Sinds hun oprichting heeft de groep tot nu toe zes studioalbums opgenomen en uitgebracht. Daarna komt er midden september 2023 een zevende plaat bij die de Ijslandse titel “BLIK” heeft gekregen wat vrij vertaald in het Nederlands ‘uiterlijk’ of ‘aanzien’ betekent. Al hun platen kregen trouwens in eerste instantie een Ijslandse titel met uitzondering van de in 2016 uitgebrachte cd “Verloren Verleden”, een album dat ze toen hadden opgenomen met de Nederlandse progressieve rockartieste Anneke van Giersbergen die hen vaak op tournees vergezelt.

Uit het elf nummers tellende nieuwe album “BLIK” dat volgt op het in 2021 uitgebrachte “Pendúll” (‘pendulum / slinger’) werden reeds drie songs als singles gelanceerd. Eerst was er het knappe “A New Tomorrow” (zie tweede video) waarin het typische geluid van ‘Árstíðir’ goed tot zijn recht komt en de muzikale chemie tusen de bandleden wordt geïllustreerd. Dan volgde het op de eerste ’lyrics’-video te horen nummer “Let’s Pretend” dat deze maand een vervolg kreeg met het nummer “The Wave”, de openingstrack van dit album.

Het loont trouwens zeer de moeite om aandachtig naar de poëtische en filiosofische songteksten van deze tracks op “BLIK” te luisteren. Andere aangenaam beluisterbare nummers op het via een succesvolle crowdfunding tot stand gekomen album naast de drie reeds vermelde singles zijn het catchy “Bringing Back The Feel”, R&B-ballad “Later On”, “Seven Years” en het melodieuze en zeer hitgevoelige “Your Shadow”.

Qua sound en muzikaliteit werden er in de vakpers in het verleden al meermaals vergelijkingen gemaakt tussen het werk van ‘Árstíðir’ en de Britse band ‘Radiohead’ of die andere Ijslandse postrockformatie ‘Sigur Rós’. Deze groep komt in november 2023 vanuit het Hoge Noorden naar onze contreien afgezakt voor een drietal optredens in Nederland waarna ze tot aan het einde van die maand verder trekken naar Duitsland, Luxemburg, Polen, Oostenrijk en Zwitserland om hun songs live ten gehore te gaan spelen.

(valsam)
CD-RELEASE: 15 SEPTEMBER 2023