ANNA-KARIN ANDERSSON - GRÄNSLAND

Artiest info
 
facebook
label: Kakafon Records
distr.: Xango

Je hoeft niet te veel Zweeds of Noors te kennen om de titel van deze plaat te begrijpen:wij hier zouden die als “Grensland” vertalen en dan slaat hij op het grensgebied tussen Noorwegen en Zweden, waar de traditionele muziekjes vandaan komen, die de violiste -ze speelt uiteraard ook hardanger fiddle- vermengt met eigen composities.

De dame is niet alleen muzikante en componiste, maar ook viool- en danslerares én ze heeft een verleden bij bands als het Maine Coon Trio, waarmee ze vier jaar geleden tot “nieuwkomer van jet jaar” uitgeroepen werd door het magazine Lira. Zolang ze met folkmuziek bezig is, is ze ook gaan lesgeven en probeerde ze zich zoveel mogelijk aspecten van de volksmuziek eigen te maken, zodat ze vandaag zowel vertolker als lerares als componiste en danseres geworden is. Dat zijn veel handschoenen om tegelijkertijd aan te trekken, maar uit dit solodebuut blijkt alvast dat Anna-Karin méér dan één paar handschoenen tegelijk kan dragen.

Op de plaat vinden we interpretaties van negen traditionele melodieën/dansen, gaande van Setesdal, de geboorteplaats van de Noorse volkscultuur en Røros, de Unesco-werelderfgoedsite met de houten huizen tot Stor-Elvdal, dat gigantische natuurgebied en Värmland, een Zweeds natuurgebied dat aan Noorwegen grenst. Die melodieën worden, net als de vijf eigen composities van Anna-Karin, helemaal solo gespeeld, met, naast de vioolklanken, slechts het gestamp van een voet als begeleiding. Datc maakt de plaat misschien een beetje lastig om beluisteren, maar, als je wat moeite doet, hor je maar al te goed wat voor knappe muzikante hier aan het werk is.

Ik denk dat deze plaat perfect als begeleiding bij een cursus “Noorse folk leren” kan dienen, al moet ik zeggen dat niet-muzikanten hier ook erg kunnen van genieten. Andersson is namelijk dermate onderlegd als muzikante, dat ze de nodige variatie en nuance kan aanbrengen om de stukken verschillende toetsen en kleuren mee te geven.

Is dit muziek voor elke dag en ieder uur? Wellicht niet. Is het muziek met heel wat diepgang? Zeer zeker wel en dus denk ik dat de plaat ook kan dienen als inleiding tot de hedendaagse Noord-Europese folk, voor mensen die hun horizon wat willen verbreden. De bossen, de verhalen, de koortjes mag u er zelf bij bedenken. Mooie plaat, zeker weten !

(Dani Heyvaert)