STEVE YANEK – SEPTEMBER

Artiest info
Website
facebook
Label: Primitive Records
Info: Hemifran

Er zijn nog altijd muzikanten te vinden die verkiezen om alles zelf te doen bij de opname van hun platen. Ze schrijven teksten en muziek voor hun liedjes, ze spelen alle instrumenten bij die nummers zelf in en tekenen daarenboven ook nog eens voor de rol van opnameleider en producer. Of dat ingegeven wordt door twijfels over de capaciteiten van andere muzikanten of eerder door een grotere vertrouwen in zichzelf is voor ons niet helemaal duidelijk.

Feit is dat de in Ohio geboren maar na enkele omzwervingen uiteindelijk in Boiling Springs, Pennsylvania belandde Amerikaanse singer-songwriter Steve Yanek al die taken voor zijn rekening heeft genomen bij de realisatie van zijn nieuwste album “September”. Op die plaat brengt hij tien eigen composities die tot stand zijn gekomen in een periode van 18 maanden tussen februari 2020 en augustus 2021, bij iedereen wel herinnerd als de lockdownperiode omwille van Covid-19.

Dat is op zich toch wat verwonderlijk aangezien we sinds toen tot nu hier bij ‘Rootstime’ nog twee andere albums van Steve Yanek hebben gerecenseerd: eind 2020 was dat zijn plaat “Across The Landscape” die eigenlijk al uit 2005 leek te stammen en in de zomer van 2022 diens opvolger “Long Overdue”. In beide recensies hebben we destijds zijn folky zangstem vergeleken met die van zijn persoonlijke muzikale idolen Jackson Browne en James Taylor.

Ook in enkele songs op “September” kunnen we niet om deze vergelijking heen zoals u zelf kunt vaststellen via de twee songs uit het album die we aan deze recensie op audiovideo’s hebben toegevoegd: “I Could Use A Little Rain” en “Summer Days”. Deze nieuwe plaat is een leuke verzameling van eigentijdse folk- en folkrockliedjes waarin Steve Yanek veel aandacht heeft besteed aan de melodieën bij de songs. Enkele titels van andere nummers op “September” die ons naast de akoestische albumafsluitende titeltrack het best zijn bevallen zijn opener “Begin Again”, “Catch My Fall”, “Count Every Moment” en de knappe folkrockballads “Come Back In” en “Losing You”.

(valsam)
“Exactly one year after the release of his success record ‘Long Overdue’, the American folk rocker Steve Yanek has recorded ten self-penned songs for the album ‘September’. They were all composed during the far too long lockdown period due to the Covid-19 crisis. He also has been playing on all instruments, did the recording in his own studio and acted as album producer.“ – www.rootstime.be