KARNEY – CREATURES IN THE GARDEN

Artiest info
Website
facebook - bandcamp
Label: Karney Music And Sounds

Van de formatie ‘Karney’ uit de baai van San Francisco in Californië hebben we hier in de voorbije jaren al een viertal platen van een recensie voorzien. Het begon in 2012 met “Love & Respect”, gevolgd door de cd “No Mercy” in 2018, de EP “Better” in 2020 en de EP “Gonna Be Beautiful” die begin vorig jaar de revue passeerde. ‘Karney’ is een groep maar ook een persoon, met name zangeres en songschrijfster Anna-K. Karney die haar eerste stappen in de muziekbusiness al heeft gezet in 1987 en sindsdien met een wisselende mix van instrumentalisten haar platen in de opnamestudio ‘East Bay Recorders’ voor haar eigen label opneemt.

Zo gebeurde het ook nu voor haar nieuwste plaat “Creatures In The Garden” waarop ze tien tracks heeft verzameld, echter niet allemaal verschillende nummers want van de openingstrack “Sinners And Saints” nam ze eerst een akoestische versie op en deze plaat wordt afgesloten met hetzelfde nummer dat dan met een volledige bezetting wordt gebracht. Daarenboven zijn er drie nummers die in een remix-versie aan deze plaat werden toegevoegd, met name “Across The Planet”, “Eternity” en “Aurora”.

Er werd eveneens geopteerd om één song te coveren met het nummer “Rainbow In The Dark” (zie tweede audiovideo), een ‘heavy metal’-rocksong die Ronnie James Dio in 1983 schreef en opnam op zijn ‘Dio’-album “Holy Diver”. ‘Kearney’ brengt deze song hier in een veel rustigere uitvoering dan de originele opname van ‘Dio’. ‘Heavy metal’ was trouwens ook de eerste liefde van Anna-K. Karney sinds ze in 1987 de in dat genre spelende groep ‘Stepchildren’ mee oprichtte.

Op “Creatures In The Garden” gaat het er deze keer echter niet zo ruig aan toe want de gelijknamige op de eerste video te beluisteren albumtiteltrack is bijvoorbeeld een rockballad die hier behoorlijk melodieus wordt gepresenteerd. Het nummer “Peace Is More” rockt ook wel maar toch werd hier eveneens veel aandacht aan de melodie besteed. Het ook al op haar titelloze debuutplaat uit 2002 te horen nummer “Shell Shock Girl” is zelfs nog rustiger want enkel met de begeleiding van een akoestische gitaar. In het door de opzwepende percussie van ‘Santana’-bandlid Karl Perazzo gekenmerkte “Wildfire” valt ook het snerpende elektrische gitaarspel van James Deprato op. Een ander lid van Santana is Bill Ortiz die op trompet speelt bij het nummer “Across The Planet”.

Zelf beweert Anna-K. Karney dat ze voor haar muzikale werk beïnvloed werd door artiesten zoals Chrissie Hynde van ‘The Pretenders’ en vrouwelijke singer-songwriters als Joni Mitchell, Patti Smith en Sheryl Crow, maar ook Neil Young en Bob Dylan hebben haar in deze richting helpen uitgaan, weliswaar ook met de in de voorbije jaren opgelopen invloeden uit de punk- en ‘heavy metal’-muziek.

(valsam)