ELINA DUN - A TIME TO REMEMBER

Artiest info
Website
facebook
Label : ECM
Distr. : Outhere Distr. Benelux

Elina Duni (Tirana, Albanië) vestigde zich, na de val van het communistische regime, met haar moeder in Genève. Daar studeerde ze klassieke piano en ontdekte de jazz, ze studeerde aan de Hochschule der Künste in Bern. Ze vormde het Elina Duni Quartet en dat betekende de terugkeer naar haar muzikale roots, een combinatie van Balkan folk songs en jazz. Na twee albums voor Meta Records nam ze in 2012 op voor ECM “Matanë Malit” en in 2015 “Dallëndyshe”, dit is inmiddels haar vijfde album voor het iconische label. Ze werkt hier opnieuw samen met gitarist Rob Luft, een van de rijzende sterren van de hedendaagse Londense jazzscene. Zijn spel laat invloeden horen van West-Afrikaanse high-life en Keltische folk, hetgeen prima samengaat met de vocalen van Elina Duni. Andere musici op dit album zijn Matthieu Michel op flugelhorn en Fred Thomas op piano en drums.

Er staan 12 composities op dit aangename album, 5 zijn geschreven door Duni en Luft, er staan 2 traditionals op uit Albanië en een uit Kosovo en heel bijzonder “First Song” van twee favorieten van mij, Charlie Haden die de muziek schreef en Abbey Lincoln zorgde voor de tekst. “Send in the clowns werd geschreven door componist Stephen Sondheim (1930-2021) voor de musical A little night music uit 1973. “Mallëngjimi” is een compositie van de Albanese zanger Rashid Krasniqi. Het album wordt afgesloten met “I’ll be seeing you” uit het American Songbook van Sammy Fain en Irving Kahal. Zoals inmiddels wel bekend zal zijn ben ik niet een echte fan van de doorsnee jazz zangeres, maar er blijven altijd uitzonderingen, bovendien is Elina Duni veeleer te rubriceren onder de categorie folk zangeressen en haar fabuleuze zangtechniek en overtuigingskracht hebben mij voor de volle honderd procent over de streep getrokken.

Elina is hier te horen in vier talen : Engels, Frans, Albanees en Kosovaars. Het album begint met “Évasion” (ontsnapping) , een compositie van Duni en Luft op de tekst van de Belgisch-Israëlische dichteres Esther Granek (1927 – 2016). Een heerlijke opening van het album, zeker ook door het Frans, een taal die net als het Italiaans geschapen is om in te zingen. Wat betreft de nummers in het Albaans en Kosovaars, geen probleem alle teksten zijn ook aanwezig in het Engels in het cd boekje, dat kun je wel overlaten aan het ECM label. Een ander nummer dat ik eruit wil lichten is “Sunderland”, ook van Duni en Luft, een romantische beschrijving van het kustplaatsje Sunderland in Tyne and Wear, met subtiel gitaarspel van Luft. Elina en Rob wonen inmiddels samen in Londen.

Jan van Leersum.