JOHN MCCUSKER – THE BEST OF (2 CD

Artiest info
Website
facebook
Label: Under One Sky Records

De fiddle oftewel de viool is een veelvuldig gebruikt instrument in de wereld van de traditionele folkmuziek. Vaak ligt de oorsprong van dat genre in Groot-Brittannië en dan vooral in Schotland en/of Ierland. Eén van de allerbeste muzikanten op die viool is de Schotse instrumentalist, producer en componist John McCusker, geboren in Bellshill op 15 mei 1973 uit een Schotse vader en een Ierse moeder. Het was zij die John al op zevenjarige leeftijd aanmoedigde om viool te leren spelen wat hij op 17-jarige leeftijd in de jaren ’90 gedurende elf jaar professioneel begon te doen als groepslid van de folkformatie ‘Battlefield Band’.

Daarna werd hij lid van de begeleidingsgroep van de Engelse folkzangeres Kate Rusby uit Yorkshire voor wie hij ook haar platen ging arrangeren en producen. Die relatie was blijkbaar zo goed dat hij met haar trouwde in 2001 maar na vijf jaar volgde er al een echtscheiding in 2006. Hij heeft nadien ook nog producerswerk gedaan voor meerdere andere folkartiesten en hij speelde op zijn viool mee op platen van o.a. ‘Ocean Colour Scene’, Paul Weller, ‘Teenage Fanclub’, Eddie Reader en Linda Thompson. Ook bij optredens van o.a. Bonnie Raitt, Patti Smith, Steve Earle, Rosanne Cash, Mark Knopfler en Paolo Nutini stond hij met zijn favoriete instrument mee op het podium. Naast de alomaanwezige fiddle speelt John McCusker ook nog op tin whistle, citer en akoetische gitaar.

In 1995 bracht John McCusker zijn eerste titelloze debuutplaat als soloartiest op de markt. Daarna volgden nog vijf andere soloalbums met “Yella Hoose” in 2001, “Goodnight Ginger” in 2004, “Before The Ruin” met Roddy Woomble (van de formatie ‘Idlewild’) en folkzanger-gitarist Kris Drever in 2008, “Under One Sky” samen met andere Schotse en Engelse folkmuzikanten in 2009 en “Hello, Goodbye” in 2016, een soloplaat die bijna dertien jaar na het vorige soloalbum “Goodnight Ginger” volgt.

Op 49-jarige leeftijd brengt hij nu een dubbelalbum uit onder de titel “The Best Of John McCusker”. Daarop krijgen we in totaal dertig nummers aangeboden die geselecteerd werden uit zijn bijna drie decennia durende carrière. Bovendien werden er vier nieuwe nummers aan de tracklijst van deze dubbelaar toegevoegd. De meerderheid van de nummers op “The Best Of” zijn geheel instrumentale tracks waarop deze artiest zijn virtuositeit op de fiddle illustreert.

Maar er zijn ook enkele gezongen nummers te horen zoals het door Eddie Reader gezongen “Baron’s Heir / Sadenia’s Air”, het door Kate Rusby gebrachte “Night Visiting Song” en “The Bold Privateer”, de mooie ballad “Hope To See” met Kris Drever op gitaar, Alan Kelly op accordeon en Roddy Woomble als zanger of een zachtjes fluisterende Heidi Talbot die het liedje “Sprig Of Thyme” brengt. Verder horen we “The Shepherd Lad” van de ‘Battlefield Band’ en gezongen door Karine Polwart en de Schotse komiek Billy Connolly die “Pokarekare Ana” zingt. Uit het in 2009 uitgebrachte album “Under One Sky” werden de songs “’s Tusa Thillaes” met Julie Fowlis, “Lavender Hill” met Roddy Woomble, “Hush A Bye” met John Tams en de instrumentale titeltrack geselecteerd.

Om u een idee te geven van de muziek die John McCusker in zijn lange carrière heeft gemaakt geven we twee live gespeelde nummers uit de tweede cd van dit verzamelalbum ter kennismaking mee op video: eerst hoort u “Calendar Boys 30” en daarna “Leaving Friday Harbour”. Gezien zijn nog vrij jonge leeftijd is het onze verwachting dat deze “The Best Of” nog maar een bloemlezing zal zijn van zijn beste werk tot nu toe en dat we binnen een 20 à 30 jaar misschien wel een “The Best Of – Part Two” van deze Schotse vioolvirtuoos zullen mogen begroeten.

(valsam)