STEF KAMIL CARLENS & THE GATES OF EDEN – PLAY BOB DYLAN (LIVE 2021-2022)

Artiest info
Website
facebook
Label: Starman Records

Zijn er creatieve activiteiten die de Belgische artiest Stef Kamil Carlens niet beheerst? Hij is een zanger, songschrijver, multi-instrumentalist, producer, componist van muziek voor theater en film, mensenrechtenactivist en ook nog een beeldend kunstenaar. Zijn muzikale loopbaan begon in de jaren ’90 als bassist bij ‘dEUS’ tot hij in 1996 zijn eigen band ‘Zita Swoon’ oprichtte. Hij herlanceerde zijn carrière in 2019 door een gesmaakte deelname aan het televisieprogramma ‘Liefde Voor Muziek’ en begin 2020 won hij een ‘MIA’ (Music Industry Award) in de categorie ‘beste muzikant’. Gedurende de laatste jaren is de nu 52-jarige indie rockmuzikant vooral actief als soloartiest of treedt hij op met de gelegenheidsgroep ‘The Gates Of Eden’.

In de optredensloze periode door de coronapandemie besloot Stef Kamil Carlens om een optreden met ‘The Gates Of Eden’ te streamen als eerbetoon aan zijn muzikale idool Bob Dylan ter gelegenheid van diens 80e verjaardag en ook omdat Bob al zijn geplande optredens moest afzeggen wegens het genadeloze virus. Die hele liveshow onder de noemer “Bob, Til We Drop, A Midnight Special” werd op 23 mei 2021 live gestreamd en die unieke opname kunt u hierbij op de bijgaande 65 minuten durende video volledig bekijken en beluisteren.

De muzikanten die tijdens deze performances in ‘The Rabbit Field’ in Hoboken en in de zalen ‘Mezz’ in Breda, ‘Tivoli’ in Utrecht en ‘De Roma’ in Antwerpen het podium delen met Stef Kamil Carlens zijn gitaristen Geert Hellings en Simon Pleysier, toetsenisten Thomas De Prins en Matt Watts op piano en orgel, Mirko Banovic op basgitaar en Sam Gysel op drums. Het backing vocals-koortje dat hem op dit album begeleidt bestaat uit Liz Accoe, Rahmat Emonds en de onfortuinlijke Belgische-Congolese hiphop-artieste Karoline ‘Leki’ Kamosi die begin 2022 het slachtoffer werd van een herseninfarct maar nu zo goed als volledig hersteld is.

De songs uit de eindeloze catalogus van Bob Dylan die Stef Kamil Carlens voor deze show heeft geselecteerd zijn niet altijd voor de hand liggend en zelfs grotendeels onbekend bij het grote publiek. Toch is er ook ruimte voor enkele klassiekers uit Dylan’s repertoire zoals “All Along The Watchtower”, het naar een calypso-achtige reggaemelodie omgeturnde “Shelter From The Storm”, “Like A Rolling Stone”, “Not Dark Yet” en “Forever Young”.

Het meest opvallende aan dit album is de zeer eigenzinnige wijze waarop Stef Kamil Carlens deze liedjes van nonkel Bob heeft gearrangeerd en ze door deze speciale versies helemaal eigen heeft gemaakt. In de originele versie van Dylan waren dit allemaal al topsongs, maar wat Carlens & ‘The Gates Of Eden’ er op deze dubbel-cd van gemaakt hebben zal zeker ook de tand des tijds kunnen doorstaan. Vooral de versies van “I And I”, “Shelter From The Storm”, “Not Dark Yet”, “Emotionally Yours”, “Forever Young” en “Most Of The Time” zijn in onze ogen simpelweg ‘outstanding’ te noemen.

(valsam)

CD-RELEASE: 24 FEBRUARI 2023