NÅMEN - NÅMEN

Artiest info
Website
 
Label : Eclipse Music
Distr. : Xango
 

Nåmen is een Fins muziek gezelschap, opgericht in 2012, dat de esthetiek van de Europese jazz en experimentele rockmuziek gebruikt om zodoende een nieuwe muzikale kunst te creëren binnen en buiten de muzikale tradities. De muzikanten overstijgen de grenzen van de genres, ze zijn voornamelijk afkomstig uit Helsinki, ze hebben allen hun eigen projecten buiten hun rol in Namen. Het muzikale scala van Namen bevat polka, improvisatie, global composities, swing en vooral veel energie.

De groep bestaat uit Teemu Eerola (viool, piano, composities), Esko Grundström (contrabas), Jesse Ojajärvi (drums), Pekka Seppänen (blaasinstrumenten) en Olli Kari op accordeon. De muzikant/componist Teemu Eerola komt uit Joensuu, in 2018 haalde hij zijn Master graad. Hij werkt met diverse groepen waarvan Nåmen het belangrijkste voorbeeld vormt van zijn capaciteiten als leider en componist. Momenteel werkt hij als begeleider in Finse en Zweedse dansgroepen en werkt hij aan een nieuw muziekstuk voor violist Tero Hyväluoma en het Sointi Jazz Orkest.

“Nåmen is een perfecte kweekvijver voor al mijn muzikale ideeën, de bandleden zijn in staat alles te realiseren waar ik om vraag maar aan de andere kant is de ziel van de band ook het resultaat van hun muzikaliteit, de ideeën van de band en mijn eigen visies gaan hand in hand” aldus Eerola.

Het album gaat van start met “Avaus” oftewel Opening, een vrolijk nummer met een huppelende melodie, aangevoerd door viool en accordeon waarna het jazz element naar voren treedt middels Pekka Seppänen op (zo te horen) klarinet. In het ultrakorte “Välispitto”(tussenspel) is alleen de piano te horen met een fraai werkje dat het midden houdt tussen jazz en klassiek, mooi. “Kiitopolska” blijkt volgens mijn naspeuringen een nummer te zijn van de Finse muzikant Lasse Heikkilá, de hoes geeft evenwel daarover geen informatie, dus kan het ook een eigen nummer zijn. Een fraai nummer is het alleszins met heerlijk saxofoonspel van Pekka.

Het nummer “Gorrlaus” ademt duidelijk de sfeer van volksmuziek met de prominent aanwezige accordeon- en fluitklanken, vrolijk stemmende dansmuziek. Sonore basklanken leiden het stemmige “Rautapaska” in, waarna de rest van het gezelschap zich erbij voegt. Het slotnummer “Babylon” is zonder meer voor mij het juweeltje op deze cd met een jazzy karakter en fraaie in elkaar vloeiende klankbeelden.

Dit is het eerste album van de groep, een beetje meer aan de weg timmeren zou geen kwaad kunnen met ook niet alleen info in het Fins maar ook in het Engels bijvoorbeeld. Via Tapio Ylinen, de label manager van Eclipse Music ben ik nog iets meer aan de weet gekomen, hiervoor mijn dank aan Arnulf den Boesterd van Xango.

Jan van Leersum.