I COMPANI EXTENDED & VOICES - TEMPOO

Artiest info
Website
facebook
Label : Icdisc.nl
Distr. : ToonDist
 

Het jazz & film muziek ensemble I Compani onder de leiding van saxofonist/componist Bo van de Graaf heeft sinds 1985 meer dan 1000 voorstellingen gegeven met talrijke zeer verschillende en originele multimedia projecten. Na twee jaar corona en gelimiteerde optredens met alleen kleine groepen is I Company weer wakker geworden en speelde enkele concerten met een zeer grote bezetting. Een opvallende vernieuwing is de toevoeging van twee zangeressen en een hobo speler. Sommigen van de nieuwe musici brachten ook een vers repertoire mee dat I Compani een ander en nog verrassender geluid geeft. Imponerende improvisaties gaan hand in hand met de filmmuziek van Nino Rota, een aria uit Verdi’s opera Aïda en een Italiaanse smartlap van de laatste eeuw. Deze unieke mix van stijlen is het handelsmerk van I Company sinds de oprichting van het ensemble door Bo van de Graaf.

De muziek op “Tempoo” is opgenomen in 2022, op 13 april in het BIMhuis in Amsterdam en 17 april in Lux in Nijmegen. Zoals gewoonlijk met I Compani zijn hun muzikale roots uitermate divers en ligt de humor altijd op de loer, wat dat betreft is hun muziek wel enigszins te vergelijken met die van het Willem Breuker Collectief, zowel pianist Guus Janssen als bassist Arjen Gorter waren daar indertijd ook lid van. Fellini, Verdi en Nino Rota waren jarenlang een vruchtbare combinatie, ze vormden een onuitputtelijke inspiratiebron voor Bo van de Graaf. Na een aankondiging van alle 19 muzikanten gaat het album van start met het titelnummer “Tempoo” van Bo, een vrolijk swingend e compositie waarin alle facetten van zijn muziek aan bod komen, Oosterse invloeden, big band swing en fijne solo’s van o.a. trombonist Arjen Reeser. Daarna iets heel anders “De sprong o romantiek der hazen” van Misha Mengelberg in een arrangement van Guus Janssen met geweldige zang van Annelie Koning, humor zoals je die alleen hoort in de Nederlandse jazz, prachtige solo van Bo overigens.

“Maar nooit vergeten (….don’t forget )” part 1 en 2 van Bo leveren wederom een fraai en luisterrijk muzikaal gebeuren op waarin het genieten is van de knetterende solo’s. En niet te vergeten luidkeels voorgedragen boodschappen over Marx, communisme en religie etc. door Monique de Adelhart Toorop en Annelie Koning. Het eindigt als een waar strijdlied in de trant van het Liberation Music Orchestra van Charlie Haden. Bijzonder is ook “Blue Crystal Fire” van Robin Basho, bloedstollend mooi gezongen door Annelie. In “Il Duca di Württemberg” horen we de muziek van Nino Rota uit Casanova van Fellini. Beide behoren tot mijn favorieten, bovendien is er nauwelijks iemand die de muziek van Rota beter tot leven kan brengen dan I Compani.

Zo staan er diverse bijzondere nummers op dit schijfje zoals “Milano e Nadia” van Nino Rota met een arrangement van Paul Vlieks, “Otto e Mezzo suite” van Rota met een arrangement van Carla Bley (!) en Bo van de Graaf , “Pietá ti Prenda del Mio Dolor” uit Aïda van Giuseppe Verdi en het swingende “Jo Jo Jive” van Guus Janssen. Met Jo Jo wordt bedoeld het renpaard Jo Jo Buitenzorg, tijdens het nummer werd er een video vertoond waarop Jo Jo is te zien voor zijn sulky, helaas kunnen wij alleen maar luisteren. Een absolute aanrader dit album, vooral als je nog niks van I Compani in huis hebt want veel albums uit de catalogus zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.

I Compani extended bestaat uit leider, componist Bo van de Graaf op saxofoons, Leo Bouwmeester op piano, Paul Vlieks op trompet, Friedmar Hitzer op viool, Michel Mulder op bandoneon, Guus Janssen op piano, Thomas Jaspers op drums, Frank Nielander op tenorsax, Inga Rothammel op baritonsax, Arjen Reeser op trombone, Kees Molhoek op pian , Maripepa op hobo, Arjen Gorter op contrabas, Carel van Rijn op basgitaar, Saskia Meijs op viool, Monique de Adelhart Toorop zang en Annelie Koning zang.

Jan van Leersum.