SVÍNHUNDER – THE ONLOOKER

Artiest info
Website
facebook
Label: Prova Records / Starman Records
 

Michelino Bisceglia en Hans Mullens zijn twee Belgische componisten die een paar jaar geleden de handen in mekaar hebben geslagen en daarvoor de formatie ‘Svínhunder’ hebben opgericht. De kracht van hun muzikale werk ligt in het filmische karakter van hun composities, een genre waarin beiden voordien apart ook al actief in waren.

Voor hun nieuwste album “The Onlooker” hebben ze samen tien composities geschreven en opgenomen, experimentele instrumentale nummers die voornamelijk door piano-, synthesizers-, strijkers- en basklanken worden gekenmerkt. Deze ‘soundscapes’ zullen ook nu weer gaan opduiken in toekomstige films en televisieseries, net als de soundtrack die beiden in 2020 hebben opgenomen voor de populaire televisieserie ‘De Bende Van Jan de Lichte’.

“The Onlooker” is de derde plaat van ‘Svínhunder’ na de in 2019 uitgebrachte EP “Anna” en hun bijdrage aan het door verschillende artiesten aangeklede album “Piano Layers” dat ook in 2019 op de markt is gekomen. Enkele nummers klinken behoorlijk mythisch en mysterieus zoals o.a. de twee tracks die we hier op de video’s hebben meegegeven: “The Nincompoop” en de single en albumtiteltrack “The Onlooker” kunt u beluisteren op een filmische visuele creatie van Eric Engels, een talentrijke ‘visual artist’ van bij ons die hier ook op gitaar meespeelt op enkele nummers.

Ik heb al tracks uit dit album gehoord in het laatavondprogramma ‘Duyster’ op maandag op ‘Radio 1’; op 6 februari was dat bijvoorbeeld de compositie “Old Chap”. Dat programma van Ayco Duyster en Eppo Janssen is ongetwijfeld het meest ideale forum om deze muziek van ‘Svínhunder’ naar het grotere publiek te brengen. We hopen dan ook voor beide heren dat de liefhebbers van sfeervolle ‘ambient’ en jazz-muziek in hun dromerige werk een moment van rust, verpozing en troost mogen vinden.

(valsam)