ROBERT FORSTER – THE CANDLE AND THE FLAME

Artiest info
Website
facebook
Label: Tapete Records
Distr.: Sonic RendezVous

De 65-jarige Australische zanger en songschrijver Robert Forster heeft er al een lange en mooie muzikale carrière opzitten. Hij werd in 1957 geboren in Brisbane en richtte in 1977 samen met zijn universiteitsvriend Grant McLennan de indie rockformatie ‘The Go-Betweens’ op. Zij waren muzikaal actief van 1977 tot 1989 toen Robert Forster naar zijn schoonouders in Beieren, Duitsland verhuisde. In 2001 trok hij met zijn gezin terug naar Brisbane, Australië en daarna volgde er een reünie die ‘The Go-Betweens’ opnieuw actief hield van 2000 tot 2006 toen de onfortuinlijke Grant McLennan plots op 48-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een hartaanval.

Tussendoor was Robert Forster echter ook aan de lancering van een solocarrière begonnen met de release van zijn debuutalbum “Danger In The Past” dat in 1990 op de markt kwam en gevolgd werd door nog zes andere soloplaten waarvan wij vooral het in 2008 uitgebrachte “The Evangelist” hebben onthouden. Zijn laatst uitgebrachte studioalbum “Inferno” kwam er in 2019 en die plaat krijgt nu een langverwachte opvolger met het negen nieuwe nummers tellende achtste soloalbum “The Candle And The Flame” dat begin februari werd gereleased.

De eerste single uit deze cd is de song “She’s A Fighter” die we hier op de eerste video meegeven. Het is een eerbetoon aan de harde strijd van zijn echtgenote die in de zomer van 2021 de diagnose te horen kreeg dat ze eierstokkanker had en daarvoor een ingrijpende chemotherapie moest ondergaan. Zijn vrouw Karin speelt op dit nummer mee op xylofoon, zijn dochter Loretta speelt op elektrische gitaar en zijn zoon Louis speelt op gitaar, basgitaar en percussie, terwijl Robert Forster zichzelf begeleidt op akoestische gitaar. Ook de wat later op dit album volgende song “It’s Only Poison” en het optimistische “There’s A Reason To Live” handelen over de aspecten gerelateerd aan dit delicate ziektethema.

Op de tweede video bij deze recensie kunt u luisteren naar het nummer “Tender Years”, een oprechte liefdesverklaring voor zijn vrouw waarmee hij al 32 jaar lief en leed deelt. Het is een song waarin ons meteen de gelijkenis opvalt tussen Forster’s stem en die van Matt Berninger, de leadzanger van de Amerikaanse band ‘The National’. Andere tracks uit dit album die we hier nog even zouden willen vermelden zijn “I Don’t Do Drugs I Do Time”, de akoestische ballad “Go Free” en de mooie nostalgisch terugblikkende afsluiter “When I Was A Young Man” waarin hij zijn liefde voor de muziek van David Bowie en Lou Reed benadrukt.

De muzikale begeleiding bij deze plaatopname kwam van zijn ex ‘Go-Between’-collega Adele Pickvance op basgitaar, naast zijn zoon Louis die ook deel uitmaakt van de indierockgroep ‘The Goon Sax’ en zijn dochter Loretta. Op keyboards en gitaren zien we ook nog twee bandleden van ‘The John Steele Singers’: Scott Bromiley en Luke McDonald die ook hebben meegewerkt aan zijn twee vorige albums “Inferno” en “Songs To Play”. Het blijft na de vier jaren van radiostilte toch weer heel fijn om nieuw werk van Robert Forster te mogen verwelkomen via deze plaat “The Candle And The Flame”.

(valsam)