MICHAEL FEINBERG QUARTET / QUINTET - BLUES VARIANT

Artiest info
 
facebook
Label : Criss Cross Jazz
Distr. : New Arts Int.

Bassist/componist Michael Feinberg is hard op weg een nieuwe ster te worden aan het hedendaagse jazz firmament, de 35 jarige Amerikaan heeft al een viertal albums op zijn naam en speelde samen met diverse grootheden. Dit is zijn debuut op het Criss Cross label, hij weet zich hier omringd door een aantal prima muzikanten, met Noah Preminger op saxofoon en fluit, Leo Genovese op piano en keyboard, Nasheet Waits op drums en als gast op een drietal nummers Dave Liebman op saxofoon en fluit.

“The drummer makes the band, always and forever, and picking the drummer is what the music is going to sound like”, aldus Feinberg. Dat bewijst ook zijn album The Elvin Jones Project, een ode aan Elvin Jones en Jimmy Garrison, de ritmetandem van het beroemde John Coltrane Quartet.

Feinberg schreef het merendeel van de hier te horen muziek tijdens de pandemie met zijn mede muzikanten in gedachten, rond het verenigende idee te onderzoeken wat is de blues en hoe die te interpreteren op verschillende unieke manieren. Zo staat het titelnummer “Blues Variant” enerzijds in relatie tot de verschillende mutaties van covid-19 maar refereert ook aan de verschillende varianten van de blues. Het resultaat is in ieder geval een uitermate intrigerende compositie die verder gaat dan de geëigende bluesvormen. Wat onmiddellijk opvalt is het warme geluid van Feinberg’s bas, heerlijk. “Saqqara” vernoemd naar een antieke, historisch belangrijke Egyptische stad laat de wortels horen van het Midden Oosten, de grootouders van Feinberg van zijn moeders kant zijn Israëli. Vermeldenswaard is de fraaie solo van Leo Genovese en de oriëntaalse melodie met Noah op de fluit.

“High or Booze” van Preminger die het al eerder opnam op zijn Criss Cross album Sky Continous uit 2022, een knappe compositie met Genovese op keyboard. Dat is ook het geval in “The healing power of grits”, alweer een inspirerend muziekstuk. In “Eye of the hurricane” van Herbie Hancock is voor het eerst the one and only Dave Liebman te horen met een spetterende solo op sopraansax, in de voetsporen tredend van Coltrane. Puur genieten geblazen ! Samen met Feinberg in formule I tempo, swingt dit de pan uit. “The water spirit brought us, the water spirit will take us home”, een mondvol maar het is een fantastische compositie van Feinberg die zeker gezien de titel een gospel feeling teweegbrengt, ook hier is Liebman te horen, fraai is het duet van zijn sopraan met de tenor van Preminger die met zijn geluid herinneringen oproept aan de Coltrane uit de jaren ’65-’66. Ook “Gather Power” van Genovese is een juweel mede door het samenspel van Dave en Noah op sopraan en tenor, het nummer wordt besloten met een sterke solo van Nasheet Waits op zijn slagwerk. “Improvisation (for Lester)” is een bassolo die duidelijk de klasse laat horen van Michael, puur genieten van de warme invoelbare klanken die hij hier ten toon spreid. Alweer een fijn album op Criss Cross van een topgroep muzikanten !

Jan van Leersum.