LISAS – ETIAM

Artiest info
Website
facebook
Label: Gentle Music
Info: Hemifran

Uit de Zweedse folkscène bereikte ons het geheel instrumentale folkalbum “Etiam”, de nieuwste realisatie van de twee vrouwelijke muzikanten Lisa Rydberg en Lisa Långbacka die samen optreden onder de toepasselijke naam ‘Lisas’. De eerste dame speelt op viool en altviool en de tweede speelt op een ‘free bass’-accordeon waarbij de basklanken met de linkerhand gespeeld worden op knoppen aan de linkerzijde van het instrument.

De twee ‘Lisas’ spelen samen sinds 2011 en haalden hun inspiratie in de traditionele folkmuziek en in de barokmuziek met af en toe ook een op accordeon gespeelde tango in hun repertoire. Ze componeren samen ook eigen nummers die tot het kamermuziekgenre gerekend kunnen worden en brachten hun debuutplaat “Fiddle & Accordeon Conversations” uit in 2017.

Op hun tweede album “Etiam” - Latijn voor ‘en eindelijk’ - brengen ze vier van die nummers geschreven door Lisa Rydberg en vier tracks van de hand van Lisa Långbacka. Daarnaast selecteerden ze met “Rondeau” en “Hornpipe” twee nummers die gecomponeerd werden door de 17e eeuwse Engelse componist van barokmuziek Henry Purcell en ze coveren het nummer “Marias Brudpolska” dat geschreven werd door de Zweedse folkviolist Pers Hans Olsson die in juli 2020 is overleden op 78-jarige leeftijd.

De eerste single die uit dit album werd getrokken is het nummer “Sarafour” dat we op de eerste video in een live uitvoering door het duo laten horen. Op de tweede video brengen ze de albumtiteltrack “Etiam” waarmee deze plaat al na 37 minuten wordt afgesloten. Het ligt allemaal niet zo vlot in het gehoor en vereist dus best wat inspanningen van de luisteraar om dit instrumentale album van begin tot einde uit te horen.

(valsam)
“Violin player Lisa Rydberg and accordeon player Lisa Långbacka formed in 2011 the chamber music playing duo ‘Lisas’. Following up to their debut album ‘Fiddle & Accordeon Conversations’ from 2017, they now released the album ‘Etiam’ with 4 compositions from each one of them. Furthermore, they play two works from the English 17th century baroque composer Henry Purcell and a tribute to the deceased Swedish violin player Pers Hans Olsson.“ – www.rootstime.be