JOS HOL – CATALPA

Artiest info
Website
 
 

In de Nederlandse provincie Limburg bevindt zich het kleine dorpje Horn met zijn ongeveer 4000 inwoners, maar ook met zijn historische middeleeuwse ringburcht ‘Kasteel Horn’ dat als middelpunt fungeerde voor het toenmalige graafschap Horne. Dat gezellige oord is de thuishaven van de nu 64-jarige zanger en songschrijver Jos Hol, een muzikant die professioneel actief is als medewerker op een trauma-afdeling in de Geestelijke Gezondheidszorg.

Hij stuurde ons onlangs zijn nieuwe plaat “Catalpa” op en hij vertelde ons in een begeleidende brief dat hij zes jaar geleden de brui had gegeven aan zijn muzikale carrière omdat hij gefrustreerd was geraakt door het ontbreken van enig succes voor zijn drie albums “Onderhuids” uit 2009, “Verlange” uit 2011 en “Windvogel” uit 2015.

Maar omdat het bloed kruipt waar het niet kan gaan begonnen de kriebels voor het maken van nieuwe nummers terug te komen bij Jos Hol en zijn vriend Rob Geboers wist hem te overtuigen om een nieuwe start te nemen en de plaat “Catalpa” op te nemen onder zijn productie en met zijn filmische arrangementen van de muziek bij de elf nummers die uiteindelijk op dit album zijn terechtgekomen.

Voor de inspiratie bij deze liedjes hoefde Jos Hol niet zo ver op zoek te gaan. Zijn dagelijkse werk in de gezondheidszorg inspireerde hem tot het schrijven van het nummer “D.I.S.” dat u op de eerste video kunt beluisteren. Het vertelt over de ‘Dissociatieve Identiteits Stoornis’, een psychische stoornis waarbij het normale psychisch functioneren onderbroken wordt en zo een nefaste invloed heeft op het denken, het geheugen en het ervaren van emoties.

Ook in enkele andere songs staan maatschappelijke en menselijke betrokkenheid centraal zoals in “Mijn Koffer” over het leven van een dakloze man, “Hou Je Vast” over iemand die zelfmoordgedachten heeft, “Warme Regen” over het verlies van dierbaren, “Sterrenstof” over yoga en meditatie en “Beer” over oorlogsvluchtelingen. Maar ook de liefde staat centraal in enkel nummers zoals de albumopener “Honger Naar Jou”, de titeltrack “Catalpa” (zie 2e video) en het liedje “Zij” voor zijn vrouw en voor alle anderen die graag een beroep op zijn liefde willen doen.

De muziek bij al deze nummers is vrij sober en wordt gespeeld op gitaar, piano en synthesizer. We zouden dit album onder de algemene noemer ‘kleinkunst’ kunnen onderbrengen maar toch lijkt het ons net iets meer te zijn. Het is alvast sterk aan te raden om naar de erg mooie en betekenisvolle liedjesteksten bij deze songs te luisteren. Aan Jos Hol zelf willen we vragen om zijn frustraties achterwege te laten want er is een plaats voor dit soort werk in de hedendaagse muziekwereld.

(valsam)