PRESTON GUNDERSON – FALL

Artiest info
Website
facebook
 

De nieuwe albums die ons op zeer regelmatige basis worden toegestuurd door de Amerikaanse promotor Krista Vilinskis zijn vaak afkomstig van artiesten uit de zogeheten ‘Twin Cities’ in de staat Minnesota. Die ‘cities’ zijn Saint Paul, de hoofdstad van Minnesota en Minneapolis, een stad met ongeveer 430.000 inwoners. Eén van die inwoners is zanger en songschrijver Preston Gunderson die ons hier vandaag zijn soloalbum “Fall” komt voorstellen, de opvolger van zijn in 2018 uitgebrachte EP “Wake Up” en de in 2016 verschenen EP “Face Yourself, Then The World”.

Preston Gunderson draait al een tiental jaren mee in de folk- en popscène van Minneapolis waar hij al op 15-jarige leeftijd optrad in lokale bars. Na deelnames aan ‘American Idol’ en ‘The Voice’ heeft hij in de laatste jaren zijn eigen sound verder ontwikkeld. Zijn componeerkwaliteiten zijn over de jaren heen alsmaar beter geworden en dat kunnen we horen in de tien nummers die hij opnam voor deze plaat. Voor vier songs schreef hij teksten en muziek waaronder de twee live gezongen nummers die we op de video’s hebben meegegeven: titeltrack “Fall” en “Broken Arrow”, de ritmische openingstrack van het album. De zes overige songs kwamen tot stand na een samenwerkingsverband met collega-songschrijvers.

De albumopname vond plaats in een studio in Minneapolis met Preston Gunderson zelf op akoestische gitaar, multi-instrumentalisten Isaac Levy en Chris Furst die ook enkele songs produceten, drummer Greg Schutte, bassist Ian Martin Allison, gitarist Luke Enyeart, pianist Kevin Gastonguay en backing vocalisten Elyse Jones en Genevieve Kalland. John Schwarzkopf zingt harmony vocals mee op het slotnummer “For What It’s Worth” en de cello die we horen in het nummer “Carry The Weight” wordt bespeeld door Greg Byers.

De inspiratie voor de songs op “Fall” kwam er na het beëindigen van een zes jaar durende relatie. De pijn van een gebroken hart, het emotievolle terugkijken op die jaren met fouten en tekortkomingen, het accepteren van de nieuwe situatie en de kiemende hoop op een fijnere toekomst worden in de songteksten van nummers als “Broken Arrow”, “Sorry”, “Love Like This (Shower Song)”, “Carry The Weight”, “I Want To Know You”, “Fragile” en “For What It’s Worth” verwerkt. Wellicht kunnen vele luisteraars zich in een aantal van de in deze songs beschreven situaties en gevoelens herkennen en dan zal de muziek van Preston Gunderson op dit “Fall”-album bijzonder in hun smaak kunnen vallen.

(valsam)