THE SCARLET GOODBYE – HOPE’S ETERNAL

Artiest info
Website
facebook
Label: Angel Dust Records

 

Voor de recente oprichting van een nieuwe Amerikaanse folkrockgroep uit Minnesota kwamen twee muziekveteranen opduiken. Onder de naam ‘The Scarlet Goodbye’ vonden de 60-jarige Daniel ‘Dan’ Murphy en singer-songwriter Jeff Arundel uit Minneapolis elkaar in hun gemeenschappelijke interesse voor het creëren van folk- en rocknummers die nu terecht zijn gekomen op hun eerste album “Hope’s Eternal”.

Jeff Arundel had in 1993 zijn eerste soloalbum “Compass” uitgebracht waarop hij zijn eigen liedjes zong in de stijl van James Taylor en Jackson Browne. In 1995 volgde nog een tweede soloplaat met “Ride The Ride” en in 2000 verscheen zijn derde en laatste soloalbum “Mood Ring". Dan Murphy was in 1981 medeoprichter en leadgitarist bij de Amerikaanse alt.rockformatie ‘Soul Asylum’ waar hij ook nu nog mee optreedt .Hij is eveneens een lid van de rock- en alt-countrymuziek spelende supergroep ‘Golden Smog’ waar ook ‘The Jayhawks’-leden Gary Louris en Marc Perlman en ‘Wilco’-frontman Jeff Tweedy deel van uitmaken.

Het idee voor het oprichten van ‘The Scarlet Goodbye’ ontstond toen beide muzikanten afscheid hadden genomen van hun sterk uiteenlopende carrières in de voorbije 30 jaar. Ze besloten om voor het eerst te gaan samenwerken voor het componeren van de song “Paris” die nu ook één van de twaalf tracks is op “Hope’s Eternal”. Die samenwerking beviel beiden enorm goed en ze besloten dan ook om nog meer songs samen te gaan componeren voor de opname van dit album.

We geven u twee van de twaalf nummers uit de plaat mee op de lyrics video’s bij deze recensie: eerst krijgt u de openingstrack “Rosary” en daarna het melodieus rockende liedje “Angel Dust”. De nummers op deze plaat werden door beide artiesten samen geschreven behalve de drie tracks “Rosary”, “The Ballad Of Julie Ann” en “Minor Things” waar Dan Murphy alleen voor tekende en het enige gecoverde nummer “Celebrated Summer”, hun eigengereide versie van deze song van de Amerikaanse punkrockgroep ‘Hüsker Dü’ die geschreven werd door hun zanger-gitarist Bob Mould voor het album “New Day Rising” uit 1984.

Dan Murphy en Jeff Arundel spelen allebei op gitaren en piano, terwijl Ben Peterson drumde en Patrick Nelson op basgitaar speelde. Andere instrumentalisten die in de ‘Avalon Studios’ in St. Paul, Minnesota aan de opname van dit album hebben meegewerkt zijn Michael W. Nelson op percussie en keyboards, John Fields op shaker, Jeff Victor op keyboards, Kenny Wilson op lap steelgitaar en Pat Frederick op viool.

We konden met de beste wil van de wereld geen enkele zwakkere song op dit album ontdekken, dus hebben we er maar een paar titels uitgelicht die u hopelijk zullen aanzetten om deze plaat aan te schaffen of er tenminste eens naar te gaan luisteren: “Paris”, “Charity”, “Surprised”, “The Ballad Of Julie Ann”, “Firefly” en albumafsluiter “Minor Things” zijn stuk voor stuk geweldige nummers. “Hope’s Eternal” is een topplaat van twee topmuzikanten die echt niets meer te bewijzen hebben in de muziekwereld maar dat toch nog altijd zonder verpinken doen in elk nummer op dit prachtige album.

(valsam)