KEATON HENSON – HOUSE PARTY

Artiest info
Website
facebook
Label: Play It Again Sam / PIAS

Zeven jaar geleden schreef ik op deze pagina’s een recensie over het toenmalige album “Kindly Now” van de Engelse folkrockmuzikant en singer-songwriter Keaton Henson uit Londen. Naast muzikant is hij ook actief als artistiek tekenaar, beeldend kunstenaar en dichter. “Kindly Now” was in 2016 zijn vijfde volwaardige soloplaat na debuutalbum “Dear…” van 2010, “Birthdays” uit 2013, het geheel instrumentale “Romantic Works” uit 2014 en “Behaving” van eind 2015. Daarna volgden nog meerdere albums met “Monument” in 2020 met songs over zijn terminaal zieke vader, de in 2021 verschenen EP “Fragments” en eveneens een door Keaton Henson gecomponeerde soundtrack voor de film “Supernova” van regisseur Harry Macqueen.

Genoeg info over het verleden en dan maar meteen overschakelen naar de toekomst want Keaton Henson heeft begin juni 2023 zijn zevende studioalbum als soloartiest uitgebracht onder de titel “House Party”, een plaat waarop hij in vergelijking met zijn vorige sobere en vaak sombere werk qua sound meer en meer in de richting van uptempo pop- en rockmuziek is gaan werken. De twee songs die voorafgaand aan de release van het album als eerste singles werden uitgebracht hebben we hier als video’s toegevoegd: de in februari verschenen sober geïnstrumenteerde ballad “Envy” en het al even gevoelige “The Meeting Place” dat in maart is uitgekomen. Daarna kwamen ook nog de openingstrack van de cd “I’m Not There” in april en het nummer “Late To You” in mei als singles op de platenmarkt.

Vier van de twaalf tracks op “House Party” waren dus al gekend vooraleer het volwaardige album op de markt werd losgelaten. Typerend voor deze plaat van Keaton Henson is het gegeven dat hij zijn kwaliteiten als songschrijver van melodieuze muziek in de meeste nummers verenigt met zijn werk als poëtische dichter. Dat komt hier zeker tot uiting in de intieme aan het werk van Damien Rice herinnerende ballads “Rain In My Favourite House”, “Two Bad Teeth”, “The Mine” en het aan zijn echtgenote opgedragen mooie liefdesliedje “Stay”.

De kernmuzikanten die voor de instrumentale begeleiding bij de plaatopname hebben gezorgd zijn leadgitarist Barrie Cadogan, bassist Harry Deacon en drummer Matt Ingram. Luke Smith trad op als producer en opnameleider van het album “House Party”. Verwacht nu best niet meteen een stevig rockende plaat van Keaton Henson want dat zou toch een beetje te ver buiten zijn comfortzone zijn, maar het is zeker wel genieten van de intimistische, hoopvolle en optimistische liedjes op dit recentste album “House Party”.

(valsam)