PJ HARVEY – I INSIDE THE OLD YEAR DYING

Artiest info
Website
facebook
Label: Partisan Records / PIAS

De nu 53-jarige Engelse zangeres, songschrijfster, gitariste en producer (Polly Jean) PJ Harvey begon haar muzikale carrière in 1988 als zangeres bij de groep ‘Automatic Dlamini’ rond frontman John Parish die deze groep al in 1983 had opgericht. Zij is daarnaast ook altijd zeer actief gebleven als dichteres, actrice, schilderes en beeldend kunstenaar. Diezelfde John Parish is sindsdien altijd haar ‘partner-in-crime’ gebleven als muzikant in haar begeleidingsgroep en als producer van haar albums, een taak die soms ook werd toebedeeld aan de Londense rockproducer ‘Flood’ (aka de nu 63-jarige Mark Ellis).

PJ Harvey heeft na haar debuutalbum “Dry” in 1992 nog acht andere sterk variërende studioalbums opgenomen. Daarenboven heeft ze net haar tiende studioplaat “I Inside The Old Year Dying” uitgebracht, een twaalf zelfgeschreven nummers tellend en 40 minuten durend album dat ook nu weer geproducet werd door het duo ‘Flood’ en John Parish. De zangeres speelt op deze plaat zelf op akoestische en elektrische gitaren, basgitaar, piano, ‘Rhodes’-orgel en basklarinet. Ook John Parish en ‘Flood’ namen bij de opname van het album een veelomvattende rol op als multi-instrumentalisten op o.a. drums, orgel, synthesizers en gitaren.

Het nieuwe album “I Inside The Old Year Dying” volgt zeven jaar na de release van PJ Harvey’s laatste studioalbum “The Hope Six Demolition Project”. Eind april verscheen de eerste single uit deze plaat met de song “A Child’s Question, August”. Zij is er op dit album opnieuw in geslaagd om met iets unieks op de proppen te maken, weer helemaal anders dan op haar vorige platen. Ze componeerde de twaalf songs op basis van haar boek ‘Orlam” uit 2022, een episch verhalende dichtbundel waarin het haast helemaal vergeten dialect opduikt van Dorsey, het graafschap aan het kanaal in het zuidwesten van Engeland waar PJ Harvey opgroeide. In het bij de cd horende boekje worden al die dialectwoorden in standaard verstaanbaar Engels uitgelegd aan de luisteraars.

Als voorbeelden van de songs die zij op deze plaat heeft gebracht hebben we twee nummers op de video’s bij dit verhaal toegevoegd. Eerst krijgt u de albumtiteltrack “I Inside The Old Year Dying” en daarna volgt ook nog het nummer “Lwonesome Tonight”. In de song “August” werd een sample opgenomen van het liedje “Love Me Tender” van Elvis Presley, maar de albumopener “Prayer At The Gate” is een verzameling mysterieuze geluiden met etherische zang door PJ Harvey. Het daaropvolgende “Autumn Term” zingt ze met haar typische falsetstem die soms uit de bocht lijkt te gaan. Dit is zeker niet haar gemakkelijkst verteerbare album geworden, getuige daarvan de nummers “Seem An I”, “The Nether-Edge” en de warrige psychedelische slotsong “A Noiseless Noise”.

Haar brede stembereik is alom gekend en te horen in haar uitgebreide songcatalogus die bestaat uit liedjes in alternatieve rock-, punk blues- en avant-rockstijl maar ook elektronica, indie rock en zelfs folkmuziek staan op haar rijkgevulde repertoire. Ook typerend voor PJ Harvey is dat ze voor de release van elke nieuwe plaat haar visuele stijl en haar uiterlijke verschijning drastisch wijzigt, zowel op het vlak van haardracht als op het vlak van kleding. Er wordt over haar privéleven verteld dat ze van 1996 tot 1997 een liefdesrelatie had met Nick Cave en dat hun breuk de aanleiding is geweest voor Nick Cave om het liedje “Into My Arms” te schrijven voor zijn album “The Boatman’s Call”.

(valsam)