DEER TICK – EMOTIONAL CONTRACTS

Artiest info
Website
facebook
Label: ATO Records / PIAS

De Amerikaanse alternatieve rockformatie ‘Deer Tick’ ontstond in 2004 toen in Providence, Rhode Island een duo genaamd ‘My Other Face’ werd gevormd rond zanger en songschrijver John Joseph McCauley III en gitarist Ian Patrick O’Neil. Daarna voegden bassist Christopher Dale Ryan en drummer Dennis Michael Ryan zich in 2009 bij deze groep die nu met het album “Emotional Contracts” al aan hun negende studioplaat is toegekomen.

Hun muziek wordt omschreven als indie rock met invloeden uit de folk-, blues- en countrymuziek. Het album “Mayonnaise” van begin 2019 was toen al meteen één van de mooiste platen van dat jaar, mede door de prachtige coverversies van “Pale Blue Eyes” van ‘Velvet Underground’, “White City” van ‘The Pogues’, “Run Of The Mill” van George Harrison en “Too Sensitive For This World” van Ben Vaughn. Op “Emotional Contracts” zijn atypisch voor ‘Deer Tick’ deze keer geen covers opgenomen maar wel tien nieuwe nummers die door de diverse bandleden werden gecomponeerd.

Wat ze na “Mayonnaise” voor deze nieuwe plaat wel herhaald hebben is het betrekken van meerdere gastmuzikanten bij de opname van het door Dave Fridmann in de ‘Tarbox Road Studios’ in Cassadaga, New York geproducte album. Voor het vocale werk zijn dat de zangeressen-songschrijvers Courtney Marie Andrews, Vanessa Carlton (frontman John McCauley’s echtgenote sinds 2013) en Kam Franklin, de leadzangeres van de soulband ‘The Suffers’ uit Houston, Texas. Andere bekende instrumentaal bijdragende namen zijn die van saxofonisten Steve Berlin van ‘Los Lobos’ en Robbie Crowell van o.a. ‘Cracker’, ‘Camper Van Beethoven’ en van bij Bobby Bare Sr. en Bobby Bare Jr.

Qua sound wordt de muziek van ‘Deer Tick’ op deze 40 minuten durende plaat in de vakpers wel eens vergeleken met het werk van ‘The Band’ en ‘Los Lobos’, voornamelijk omwille van de in sommige songs retro klinkende melodieën. Oordeelt u misschien zelf even of u het daarmee eens bent door te kijken en te luisteren naar de twee tracks uit het album die we voor de video’s hebben weerhouden: eerst is er de door gitarist Patrick O’Neil gezongen rocksingle “Forgiven Ties” en daarna volgt nog een ‘live in studio’-opname van de song “Once In A Lifetime” (dus geen cover van de bekende ‘Talking Heads’-klassieker).

Al bij de openingstrack “If I Try To Leave” over het belang van een familiaal leven wordt de ‘Stones’-achtige rock’n’roll bovengehaald, net als voor het op de beats van de Stones-klassieker “Emotional Rescue” gebaseerde nummer “Forgiven Ties”. Wij zijn behoorlijk onder de indruk gekomen van de door John McCauley geschreven en gezongen songs “If She Could Only See Me Now” en het door een stevige bassriff ingeleide “Once In A Lifetime”. Maar ook het op de zydeco-sound geïnspireerde “Disgrace” kan ons moeiteloos richting de dansvloer jagen; we houden nu éénmaal veel van de opzwepende klanken van een Farfisa-orgeltje en bijhorend accordeon.

De enige echte ballads op dit albums zijn het door drummer Dennis Ryan gecomponeerde “Running From Love”, de door John McCauley en Steve Poltz geschreven song “My Ship” en het door Patrick O’Neil gecomponeerde en gezongen liefdesliedje “A Light Can Go Out In The Heart”, ons favoriete nummer op “Emotional Contracts”. Helemaal aan het einde van dit toch alweer bijzonder genietenswaardige album volgt nog een negen minuten durende muzikale epos met “The Real Thing”, een soort van uit de hand gelopen jamsessie tussen de bandleden van ‘Deer Tick’.

(valsam)