SWANS – THE BEGGAR

Artiest info
Website
facebook
Label: Young God Records / PIAS

 

De Amerikaanse experimentele rockformatie ‘Swans’ werd zo’n veertig jaar geleden in New York City opgericht door zanger, songschrijver en multi-instrumentalist Michael Gira. Dat muzikale genie experimenteerde doorheen deze vier decennia met allerlei muziekgenres zoals o.a. post-punk, noise rock en post-rock. Hij deed dat op in totaal zestien albums waarvan “Filth” in 1983 de eerste plaat was en het eind juni 2023 op de markt gebrachte “The Beggar” de laatste in het indrukwekkende rijtje. De albums van ‘Swans’ worden uitgebracht op Michael Gira’s eigen platenlabel ‘’Young God Records’. Kenmerkend voor de live-optredens van de groep is het enorme geluidsvolume dat ze daarbij ontwikkelen, in het verleden soms zo sterk dat de politie moest tussenkomen en het concert deed stopzetten. Ook naar het aanwezige publiek was Michael Gira niet altijd even vriendelijk door ze te verwijten of zelfs fysiek aan te vallen omdat ze iets deden wat hem niet beviel. Hij durfde ook wel eens eisen dat de airconditioning werd uitgezet in de zaal zodat het publiek lekker samen met hem mee kon/moest zweten. Geen doetje dus om zonder handschoenen aan te pakken, maar dat rauwe karakter is intussen toch wat gepolijster geworden, wellicht omwille van zijn leeftijd die in februari van dit jaar afklokte op 69 jaar of door zijn verhuis van het chaotische New York City naar het wat warmere en relaxte New Mexico.

Het album “The Beggar” is een dubbel-cd geworden met op de eerste schijf negen tracks waarvan drie nummers van om en bij de 10 minuten en in totaal goed voor 70 minuten muziek. Op de tweede cd staan amper twee nummers, weliswaar met het 44 minuten durende “The Beggar Lover (Three)” en het bijna 9 minuten durende “The Memorious”. Van die eerste cd hebben we een lyrics video van de als eerste single uit het album geselecteerde song “Paradise Is Mine” aan dit verhaal toegevoegd.

De muzikanten die Michael Gira bij de opname van “The Beggar” hebben bijgestaan zijn ‘Swans’-of ‘Angels Of Light’-bandleden sinds enkele decennia Kristof Hahn op akoestische en elektrische gitaren en lap steelgitaar, Christopher Pravdica op basgitaar en keyboards, de pas in 2020 bij de groep gekomen Dana Schechter op basgitaar, lap steelgitaar en piano, Larry Mullins op drums, keyboards en piano en Phil Puleo op drums, percussie en dulcimer.

De sound en de songteksten bij deze nummers zijn donkerder en meer apocalyptisch geworden in vergelijking met vroeger werk van ‘Swans’. De dood, godsdienst, afscheid nemen, macht en seks komen aan bod in enkele tracks zoals “Paradise Is Mine”, “Los Angeles: City Of Death”, “No More Of This” of “Why Can’t I Have What I Want Any Time That I Want?”. Michael Gira wou met de tijdens de coronalockdown gecomponeerde nummers blijkbaar vooral sfeervolle muziek op deze nieuwe plaat uitbrengen maar de meestal vrij lang uitgesponnen nummers zijn vrij monotoon en kunnen ons jammer genoeg niet altijd boeien.

Ondanks het gebruik van een hele resem instrumenten blijft de sound toch meestal heel intimistisch, donker en lo-fi. De enige uitzondering op die regel is de rocksong “Los Angeles: City Of Death”. Fans van Michael Gira, ‘Angels Of Light’ en ‘Swans’ zullen ongetwijfeld toch weer heel blij zijn met deze nieuwe plaat van hun idool, maar echt overtuigen heeft hij ons met “The Beggar” toch niet kunnen doen. Het lijkt er steeds meer op dat hij zich op zijn pensioen als muzikant aan het voorbereiden is. We laten dus best nog even in het midden of we in november 2023 naar één van zijn concerten in Brussel of Amsterdam zullen gaan kijken.

(valsam)