MARY FOSTER CONKLIN - THESE PRECIOUS DAYS

Artiest info
Website
facebook
Label : Mock Turtle Music

These Precious Days is het laatste album van de New Yorkse jazzzangeres en radio presentatrice Mary Foster Conklin, het is een fraaie mix van minder bekende nummers, liefdevol gebracht door Mary met haar kenmerkende contra-alt en haar emotionele voordracht. Ze presenteert haar radio show “A Broad Spectrum - the Ladies of Jazz” sinds 2016 “These Precious Days” is haar vijfde album, ze wordt begeleid door een aantal ervaren muzikanten uit New York, pianist John Di Martino die ook verantwoordelijk was voor alle arrangementen, violist Sara Caswell, bassist Ed Howard, drummer Vince Cherico, gitarist Guilherme Monteiro en percussionist Samuel Torres. Het album focust zich vooral op vrouwelijke componisten en schrijfsters. Er staan ook een paar minder bekende songs op van het befaamde duo Jerry Leiber en Mike Stoller, vooral bekend van hun Rock & Roll hits maar zij schreven ook meer cabareteske nummers, o.a. opgenomen door Peggy Lee op haar album Mirrors.

Het album opent met “Summertime”, nee niet de zoveelste versie van het Gershwin nummer, maar geschreven door Leonard Cohen en Sharon Robinson die vaker samenwerkten. Het is een lichtvoetig werkje met teksten als And I want to drive forever, Wanna roll my windows down, Get the breeze back on my body, Get my feet back on the ground. Een prima tekst voor Mary na de maandenlange afzondering in haar appartement als gevolg van de pandemie. “Some cats know” is een onbekend gebleven juweeltje van Leiber & Stoller, een humoristisch vehikel dat mij als kattenliefhebber wel aanspreekt. Ze weet exact de juiste toon te treffen met haar cabareteske benadering. Ook “Just a little lovin” van Barry Mann en Cynthia Weil heeft een geheel eigen sfeer met een fijne begeleiding van piano en met name viool. “Scars” van Simon Wallace wordt voorafgegaan door “The past is a foreign country”, een gedicht van Beat poet Fran Landesman, beide indrukwekkend.

“Just for now” werd geschreven door Dory Previn en haar toenmalige echtgenoot André Previn, het is een zwoel nummer met een lekker samba ritme. “Little white ship” is een ander Leiber & Stoller nummer geïnspireerd op het toneelstuk Camino Real van Tennessee Williams. Dromerige muziek met fraai vioolspel waarin je als luisteraar wordt meegezogen. Een van de fraaiste nummers op dit album is “Rainbow” van Melba Liston en Abbey Lincoln , vooral van Abbey ben ik een grote fan, zelfs een van mijn poesen is naar haar vernoemd. Een heerlijk romantisch nummer met veel gevoel voorgedragen door Mary. Het album wordt afgesloten met twee uitermate sterke nummers “Until it’s time for you to go” van de onvolprezen Buffy Sainte-Marie en het bekende “September Song” van Kurt Weill. Beiden met veel gevoel gezongen door Mary, dat is wel haar grote kracht ze weet zich helemaal in te leven in de songs waardoor ze een geheel nieuw leven krijgen en niet klinken als de zoveelste versie, dat geldt vooral voor het gevoelvolle September Song, klasse !

Jan van Leersum.