NICKEL CREEK – CELEBRANTS

Artiest info
Website
facebook
Label: Repair Records
Distr.: Thirty Tigers

In de zomer van 2015 schreef ik voor ‘Rootstime’ een recensie over het album “Watkins Family Hour” waarin zus en broer Sean en Sara Watkins enkele nummers brengen die ze samen met bekende artiesten zoals Fiona Apple en instrumentalisten als keyboardsspeler Benmont Tench of pedal steel-virtuoos Greg Leisz hebben gezongen en gebracht tijdens het muzikale evenement dat ze al sinds 2002 organiseren in muziekclub ‘Largo At The Coronet’ in Los Angeles.

Gitarist Sean en violiste Sara Watkins zijn samen met mandolinespeler Chris Thile echter nog veel bekender in de muzikale folk- en bluegrasswereld als de kernleden van het trio ‘Nickel Creek’ dat ze al in 1989 hebben opgericht. In 1993 debuteerden ze op plaat met het album “Little Cowpoke” dat nog aan vijf andere platen voorafging met als meest recente realisatie het album “A Dotted Line” in 2014. Daarna besloot het veelvuldige ‘Grammy Awards’-winnende trio om een lange pauze in hun gezamenlijke muzikale carrière als ‘Nickel Creek’ in te lassen. In 2021 bracht de groep wel nog een live-plaat uit die “Live From The Fox Theater” als titel kreeg.

Maar Sean en Sara Watkins werkten vanaf 2015 aan andere projecten zoals ‘Watkins Family Hour’ dat we hierboven al even hebben vermeld. Sean bracht een paar soloalbums uit en Sara ging meespelen in het supertrio ‘I’m With Her’ naast Aoife O’Donovan, de leadzangeres van de band ‘Crooked Still’ en de Texaanse countryzangeres Sarah Jarosz. Ze nam ook enkele soloplaten op zoals het op deze pagina’s in 2021 besproken album “Under The Pepper Tree” en ze ging nog op haar viool meespelen op albums van diverse artiesten zoals o.a. Phoebe Bridgers en rockgroep ‘The Killers’. Chris Thile tenslotte werd van 2016 tot 2020 de gastheer van het radioprogramma ‘Live From Here’ waarin hij allerlei goede nieuwe artiesten in het folk-, country- en bluegrass-genre introduceerde bij het grote publiek. Daarnaast speelde hij ook mee op diverse platen van de door hem in 2006 opgerichte progressieve bluegrassformatie ‘Punch Brothers’.

De lange sabbatical-pauze van ‘Nickel Creek’ duurde eigenlijk tot vorig jaar toen ze nieuwe nummers begonnen te schrijven voor hun zevende album “Celebrants” dat eind maart 2023 officieel op de markt zal worden gebracht. Eind januari werd er al een eerste single van de plaat uitgebracht met het nummer “Strangers” dat u op de eerste video in een live-uitvoering kunt beluisteren. In totaal werden er 18 nummers opgenomen voor dit nieuwe album waaronder ook de song “Holding Pattern” die we op de tweede video eveneens live willen laten horen. Van de 18 tracks op “Celebrants” zijn er twee volledig instrumentaal met de nummers “Going Out…” en het wellicht daarop aanvullende “…Despite The Weather”. Naast de mooie albumtiteltrack waarmee wordt afgetrapt zijn wij vooral te vinden voor vlot in het gehoor liggende nummers als “The Meadow”, Goddamned Saint”, “From The Beach”, “Hollywood Ending” en slotnummer “Failure Isn’t Forever”.

Nadat de cd “Celebrants” officieel zal worden gereleased trekken de drie leden van ‘Nickel Creek’ de boer op voor een hele rits optredens waarbij ze ook Europa even zullen aandoen, echter met maar één concert in de Benelux, met name op 2 september 2023 in zaal ‘Paradiso’ in Amsterdam. Misschien dat er tegen die datum toch nog ergens een gaatje wordt gevonden om de groep ook in België op een podium te krijgen. Als dat zo mocht zijn, dan zult u daarvan zeker door ons op deze site op de hoogte worden gehouden.

(valsam)