LUCERO – SHOULD’VE LEARNED BY NOW

Artiest info
Website
facebook
Label: Liberty & Lament
Distr.: Thirty Tigers

De rockmuziek is een zeer ernstige zaak voor de vijf bandleden van de Amerikaanse formatie ‘Lucero’ uit Memphis, Tennessee. Frontman is zanger-gitarist en songschrijver Ben Nichols die samen met gitarist Brian Venable, bassist John C. Stubblefield, drummer Roy Berry en pianist-organist Rick Steff de huidige bezetting van ‘Lucero’ uitmaakt. Deze groep werd in 1998 opgericht en hun muziek varieerde in de voorbije 25 jaar van punkrock over bluesrock naar alternatieve rock en alt.country met hier en daar zelfs een vleugje Memphis-soul in de melodieën verwerkt. Sinds de release van hun debuutplaat “The Attic Tapes” in 2000 werden er nog elf andere albums en drie live-albums uitgebracht waarbij “When You Found Me” in 2021 de laatste studioplaat was.

Maar die krijgt nu een opvolger in de vorm van een nieuwe tien songs tellende plaat die “Should’ve Learned By Now” als titel meekreeg. In tegenstelling tot enkele voorgaande platen die nogal donkere songs bevatten is hier opnieuw overgeschakeld op meer positief en zelfs lichtjes vrolijk werk. Getuigen hiervan zijn de drie nummers uit deze plaat die we ter oriëntatie op de video’s hebben meegegeven: eerst zijn er twee audiovideo’s van de rockballads “She Leads Me” en “Drunken Moon”, gevolgd door de officiële video van het bluesrocknummer “Raining For Weeks”.

Het leven onderweg tijdens hun vele tournees diende als inspiratiebron voor enkele songs op “Should’ve Learned By Now”. Expliciet taalgebruik horen we al meteen in de stevig rockende openingstrack “One Last F.U.” (u mag zelf invullen waarvoor ‘F.U.’ staat). De gitaarrockklanken drammen ook serieus door op de volgende track “Macon If We Make It” die verhaalt over hun door een orkaan erg moeilijk gemaakte trip doorheen de staten Florida en Georgia op weg naar een optreden in het stadje Macon.

Er werd bij het finaliseren van de nummers voor deze plaat vertrokken van restanten en onafgewerkte demo’s die de tracklijst van hun vorige twee albums “Among The Ghosts” uit 2018 en “When You Found Me” uit 2021 niet hebben gehaald. Die verfijnende aanpak is de kwaliteit van de voornamelijk uptempo rock’n’rollende songs “Nothing’s Alright” en “Buy A Little Time” en van de met Rick Steff’s accordeonklanken begeleide afsluiter “Time To Go Home” op dit album zeker ten goede gekomen. Wat kunnen we nog meer vertellen over een nieuwe plaat van een band die al 25 jaar het mooie weer maakt in de alternatieve rockscène van Amerika? Gewoon dat “Should’ve Learned By Now” een album is dat ongetwijfeld niet zal misstaan in uw rockplatencollectie waarin zowat alle ‘Lucero’-albums volgens ons absoluut thuishoren.

(valsam)