THE UNTHANKS – SORROWS AWAY

Artiest info
Website
facebook
Label: Rabble Rouser Music

 

“Cruel Sister” was in 2005 de debuutplaat van de Engelse folkgroep ‘The Unthanks’ die toen nog optraden onder de naam ‘Rachel Unthank And The Winterset’. De samenstelling van deze groep bestond ook toen echter al uit de zussen Rachel en de 7,5 jaar jongere Becky Unthank die samen hun interesse in de traditionele Britse folkmuziek hebben omgezet in coverversies van traditionals uit hun geboortestreek in het Noordoost-Engelse district Northumberland en eigen nummers op hun platen. Hun tournee doorheen Nederland en België van 27 februari tot 5 maart ter promotie van hun recentste album “Sorrows Away” is dan wel net achter de rug maar wij wilden deze reeds in oktober 2022 uitgebrachte plaat hier toch nog even onder de aandacht brengen bij de liefhebbers van traditionele folkmuziek.

In tien nummers die in totaal een klein uurtje muziek opleveren brengen de zussen Unthank hun modern gearrangeerde versies van zeven traditionals uit de Engelse folkgeschiedenis naast twee zelfgecomponeerde songs en één coverversie van het nummer “The Bay Of Fundy” dat al in 1967 geschreven en gezongen werd door de Amerikaanse singer-songwriter Gordon Bok uit Camden, Maine. Deze song werd door ‘The Unthanks’ uitgebracht als eerste single uit “Sorrows Away” en kunt u hier ook beluisteren op de tweede video.

Op de eerste video hebben we de tweede single uit het nieuwe album voor u weerhouden met het door Becky Unthank en toetsenist Adrian McNally gecomponeerde nummer “The Old News”. McNally was ook de producer van deze in Northumberland opgenomen plaat en hij speelde mee op piano, harmonium en orgel naast gitarist en bassist Chris Price, drummer Martin Douglas, violiste Niopha Keegan, trompettiste Lizzie Jones en een vijfkoppig strijkersensemble met violen, altviool en cello’s.

De harmonieuze samenzang van de Unthank-zussen kenmerkt de meeste songs op dit album waarbij onze persoonlijke voorkeur toch is weggelegd voor de bijna 9 minuten durende track “The Sandgate Dandling Song” waarop Adrian McNally meezingt, het mooi georkestreerde “The Royal Blackbird”, het enkel door akoestische gitaar begeleide “Waters Of Tyne” en de albumafsluitende titeltrack “Sorrows Away (Love Is Kind)” die ook voor 9 minuten puur genieten zorgt.

In de bewerkingen van deze nummers door ‘The Unthanks’ kan de geoefende luisteraar elementen terugvinden uit het werk van artiesten als Sufjan Stevens, ‘Antony & The Johnsons’, Tom Waits en King Crimson. Tot hun fans uit de muziekindustrie behoren o.a. Robert Wyatt, Elvis Costello en Rosanne Cash naast de vele anonieme liefhebbers van de gemoderniseerde traditionele folkmuziek.

(valsam)