ODIN & BJØRN BERGE - HOOHAHS & CAT CALLS

Artiest info
Website
facebook
Label: Tbc Records

'Hoohahs & Cat Calls' is een contrasterende mix van blues en rap die voortdurend schippert tussen ritmische clubtracks en down-tempo mijmeringen. Het is een verleidelijke samenwerking tussen de succesvolle Noorse muzikanten Odin en Bjørn Berge. Tijdens jam-sessies waren ze samen vaak aan het jammen met catchy deuntjes op gekke blues beats of jazzy melodietjes. Met hulp van bassist Kjetil Dalland en gast-bijdragen van gitarist Amund Maarud werkten ze hun vele losse vondsten uit tot eigen volledige echte tracks. En samen verkennen ze zowel hun muzikaliteit als hun mannelijkheid op een plaat die universele thema's behandelt. Odin en Bjørn verklaren zelf dat de plaat tot stand kwam door hun liefde voor 'pop' in al zijn vormen, terwijl het naast elkaar plaatsen van de talloze muzikale stijlen een wrijving creëerde die vanaf de eerste minuut in de studio de drijvende kracht van het album werd. Het is een beetje zoals Tom Waits en Kendrick Lamar die tegelijkertijd nieuwe platen proberen te maken.

Odin Steveland is een componist, producer, muzikant en tekstschrijver die vooral bekend is van zijn voortdurende aanwezigheid in de folkrockband Vamp, die in Noorwegen enorm succesvol is en verschillende nummer 1-albums op zijn naam heeft staan. Hij is winnaar van de prestigieuze Spellemann Award (Noorse Grammy) als componist van het jaar en heeft als muzikant en producer meegewerkt aan talrijke film-, tv- en theaterproducties. Hij heeft ook twee veelgeprezen soloalbums uitgebracht. Bjørn Berge is een gevestigd bluesgitarist en zanger. Hij heeft veertien soloalbums uitgebracht sinds zijn debuut in 1997 en won eveneens de Spellemann Award voor Blues Album van het Jaar in 2001, het eerste jaar van die categorie. Voor de goede orde won hij hem ook in 2002. Hij heeft veel getoerd in Scandinavië, Benelux, UK en vooral Frankrijk, waar hij altijd veel bijval heeft gekregen. Vanaf 2014 was hij vijf jaar lang lid van Vamp.

Met "Hoohahs And Cat Calls" hebben de twee artiesten nu een gezamenlijk werk gemaakt waarin ze de thema's van een gebroken liefde, klimaatverandering, seks en eenzaamheid behandelen. Ze proberen passende woorden te vinden voor deze onderwerpen en de daaruit voortvloeiende gevoelens, waarbij ze alle hobbels die ze onderweg tegenkwamen verkennen. Het album is bedoeld om iedereen in gelijke mate aan te spreken en wordt gedreven door een liefde voor pop en een vreugde en obsessie voor deze onderwerpen. Het nummer "Bullet Dance" is uitgebracht als single, en op de video zie je een reeks dansbewegingen die Odin choreografeerde voor verschillende scenario's. Deze ontwikkelen zich nadat zijn hand wordt gezien in de vorm van een pistool dat naar beneden schiet richting iemands voeten terwijl hij wordt gefilmd op TikTok. Hij legt echter uit dat: "mijn hand kogels schiet die eigenlijk alle protagonisten tot dansen dwingen. Ik hield van de dualiteit om een potentieel problematisch beeld te gebruiken om iets positiefs uit te beelden, maar dat laat ook een open ruimte voor kijkers om hun eigen gedachten en associaties te hebben. Uiteindelijk wil ik gewoon dat ze opstaan, dansen en denken!". Deze plaat is misschien een beetje wereldvreemd, maar ingekleurd door synthesizers, piano, drums, akoestische en electrische gitaren is het best een sfeervol album geworden.