DOUG PAISLEY – SAY WHAT YOU LIKE

Artiest info
Website
facebook
Label: Outside Music

Het was in 2008 dat de Canadese alt.countryzanger en songschrijver Doug Paisley uit Toronto, Ontario zich als soloartiest aan het grote publiek kwam voorstellen met een naar hemzelf vernoemde debuutplaat. Daarna volgden er nog een aantal EP-tjes en vier andere volwaardige soloalbums met “Constant Companion” in 2010, “Strong Feelings” in 2014, “Starter Home” in 2018 en zijn meest recente release “Say What You Like” waar we hier wat dieper zullen op ingaan.

In het begin van zijn carrière sloot hij zich aan bij zijn muzikale voorbeeld, de Amerikaanse singer-songwriter Will Oldham aka ‘Bonnie Prince Billy’ waarmee hij vanaf 2006 als ‘support act’ samen met de ook uit Toronto afkomstige visueel artieste Shary Boyle optrad onder de groepsnaam ‘Dark Hand And Lamplight’. Daarbij projecteerde Shary Boyle haar kunstwerkjes en speelde Doug Paisley zijn liedjes op akoestische gitaar als begeleidende muziek op het podium. Daarna vormde hij gedurende een tiental jaren ook nog het duo ‘Russian Literature’ met de ook al uit Toronto stammende muzikant Chuck Erlichman.

Maar genoeg nu over het verleden van deze geweldige muzikant en dus schakelen we over naar een detailanalyse van zijn nieuwste plaat “Say What You Like” waarvan u de titeltrack al meteen kunt beluisteren op de eerste onderaan toegevoegde video en een song die bij ons een spontane vergelijking oproept met het relaxerende werk van de in 2013 overleden Amerikaanse singer-songwriter J.J. Cale. Maar die gelijkenis gaat op de song “Wide Open Plain” na niet echt meer op voor de meeste andere nummers op dit album zoals u zelf kunt vaststellen op de tweede video waar we u het nummer “Sometimes It’s So Easy” presenteren.

En dan moeten we het hier zeker ook nog hebben over enkele andere zeer sterke songs op “Say What You Like” zoals de heerlijke oorwurmen “Almost” en “Old Hometown” of het samen met zangeres Felicity Williams gebrachte duet “Rewrite History” met gastmuzikant Don Rooke op lap steel en het catchy swingende “Make It A Double”. Een eervolle vermelding willen we reserveren voor countryrocker “If I Wanted To” en de countryballads “You Turn My Life Around” en “I Wanted It Too Much” en het akoestische “Holy Roller”, beiden met Michael Eckert virtuoos spelend op steelgitaar.

De andere muzikanten die deze plaat samen met Doug Paisley in de studio hebben opgenomen zijn gitaristen Christine Bougie en Afie Jurvanen, bassist Darcy Yates en drummer Don Kerr, terwijl de net vermelde Felicity Williams op de meeste tracks voor intimistische harmony vocals heeft gezorgd. Het lezen van de verhalende songteksten van Doug Paisley is ware poëzie en dat maakt van “Say What You Like” een plaat die ontelbare keren doorheen de stereo mag weerklinken en waarbij de luisteraar telkens weer nieuwe dingen zal weten te ontdekken. Vermits we in deze recensie haast alle songtitels hebben vermeld als favoriete nummers zou dit volgens ons wel eens zijn allerbeste album tot nu toe kunnen zijn.

(valsam)