SAY ZUZU – NO TIME TO LOSE

Artiest info
Website
facebook
Label: Strolling Bones Records
Distr.: V2 Benelux

‘Say ZuZu’ is een Amerikaanse alternatieve countryformatie uit het amper 10.000 inwoners tellende stadje Newmarket, New Hampshire. De groep werd in 1992 opgericht door de broers Jon en James Nolan en hun vriend uit de kinderjaren Cliff Murphy. Ze hebben twee periodes doorgemaakt met ‘Say ZuZu’: eerst van 1992 tot 2003 met zeven studioalbums en twee live-platen, gevolgd door een lange ‘sabbatical period’ waarin families met meerdere kinderen werden gecreëerd. In 2019 werd die rustperiode echter onderbroken voor enkele reünieconcerten en een hernieuwde start die tot op vandaag verder duurt.

Vorig jaar werd dan een verzamelplaat uitgebracht onder de titel “Here Again: A Retrospective (1994-2002)” met hun bekendste songs uit de albums van die eerste periode en met hun nieuwste studioalbum “No Time To Lose” proberen ze nu hun muzikale carrière definitief te herlanceren. ‘Say ZuZu’ bestaat anno 2023 uit Jon Nolan (zang, gitaren, bas, lap steel, piano en keyboards), James Nolan (basgitaar), Cliff Murphy (zang, gitaren, banjo en mondharmonica), Jon Pistey (gitaren en bas) en Steve Ruhn (drums, percussie, mandoline en backing vocals). Er zijn naast dit zestal ook twee gastmuzikanten te horen op deze plaat met Bruce Derr op pedal steel en albumproducer Lance Vardis op ukelele.

Voor dit nieuwe album bleef ‘Say ZuZu’ trouw aan hun typische alt.country-genre maar we kunnen toch wat meer ‘Americana’-invloeden terughoren in de tien nummers en twee bonustracks die ze voor deze plaat hebben opgenomen. Cliff Murphy componeerde zes van deze nummers terwijl Jon Nolan er vijf voor zijn rekening nam en ook de countryballad “Big Horizon” samen schreef met Kate Redgate. De openingstrack “Waking Up” is eveneens de eerste single uit “No Time To Lose” en u kunt dit mooie liedje beluisteren op de eerste video, terwijl de tweede video een audioversie is van de song “As Much Love”.

Op het betere werk van ‘Wilco’, ’Drive-By Truckers’ of ‘Uncle Tupelo’ lijkende countryballads en countryrocksongs wisselen elkaar vlotjes af op deze plaat waarbij “Climb In The River”, “Look Whatcha Done”, “As Much Love” en de heerlijke tracks “What It Looks Like In Heaven” en “This Fire Won’t Burn” tot de eerste categorie behoren en de albumtiteltrack “No Time To Lose”, “Old Soldier” en albumafsluiter “Take Me With You When You Go” in de tweede groep kunnen worden opgelijst. De twee bonustracks “Pawn Shop Guitar” en “Plum Island Sand” zorgen tenslotte voor een mooi einde van dit eerste nieuwe volwaardige ‘Say ZuZu’-album sinds twintig jaar.

(valsam)