ROCKIN’ ROLLIN’ USA: CANADA VISIT 06 – ROUGH AND BOLD

Artiest info
Website
facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volgens de muziekencyclopedie ontstond de populaire rock’n’rollmuziek in de Verenigde Staten tegen het einde van de jaren 1940 en de beginjaren ’50. De oorsprong van het genre lag in de Afro-Amerikaanse muziek uit het zuiden van de USA in staten als Louisiana, Alabama, Georgia, Kentucky, Carolina en Virginia waar deze swingende sound toen al volop aanwezig was in de jazz, R&B, boogie woogie, gospel, jump blues en countrymuziek. De officiële benaming ‘rock’n’roll’ kwam er echter pas in 1954 en vormde sindsdien de basis van wat we dezer dagen ‘rock’ plegen te noemen.

In het begin van de rock’n’roll waren de piano en de saxofoon de basisinstrumenten die in zowat elk nummer opdoken. Het dansritme en de beat in de klassieke rockmuziekstijl kwam er dankzij de ‘snare drum’ en de contrabas of elektrische basgitaar terwijl de melodie voornamelijk bepaald werd door het gebruik van elektrische gitaren. Het was in Amerika ook het eerste muziekgenre dat zowel door de blanke als de zwarte gemeenschap werd omarmd en het werd dan ook beschouwd als een positieve invloed hebbend op de burgerrechtenbeweging. Het nummer “Rock Around The Clock” van ‘Bill Haley And The Comets’ wordt algemeen beschouwd als een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van de rock’n’roll-sound, maar wat later bleken ook Chuck Berry, Little Richard, Fats Domino, Johnny Cash, Elvis Presley en Jerry Lee Lewis tot de pioniers van het genre te behoren.

De recente serie compilatiealbums “Rockin’ Rollin’ USA - Canada” is intussen al aan zijn zesde uitgave toegekomen met de cd “Rough And Bold” die op deze release terugblikt op de rock’n’roll-muziek die indertijd ontstond in het Noord-Amerikaanse land Canada. Op deze verzamelaar krijgt u van samensteller Dee Jay Mark Armstrong alweer een reeks van 28 liedjes die in de periode van 1955 tot 1963 op de Canadese markt zijn verschenen dankzij releases via enkele regionale en lokale labels.

Ook nu weer is de selectie van Mark Armstrong vooral gebeurd in de wat meer duistere hoeken van zijn enorm uitgebreide muziekbibliotheek met voor de meesten van ons totaal onbekende uitvoerders en liedjes die ook niet standaard op de radar van de gewone muziekfan zullen te vinden zijn. Deze keer zijn er ongekende pareltjes te horen van o.a. Buddy Holly’s groep ‘The Crickets’, Lloyd Arnold, Marty Robbins, Carl Perkins en ‘The Hi-Lites’, naast een in 1962 opgenomen obscure versie door Dennis Turner van de later tot wereldhit uitgegroeide song “Lover Please” van Billy Swan.

We hebben voor de twee audiovideo’s bij deze recensie echter geopteerd voor de nummers van twee alom gekende legendarische artiesten. Eerst krijgt u “There You Go” in een in 1957 live gebrachte versie van Johnny Cash te horen en daarna zingt Roy Orbison live tijdens zijn legendarische ‘Black And White Night’-show uit 1988 “Go! Go! Go! (Down The Line)”, één van zijn allereerste hits die voor het eerst in 1956 werd opgenomen in de ‘Sun Studios’. Maar laat u hierdoor vooral niet weerhouden om ook eens naar de overige 26 liedjes op deze alweer uitstekende verzamelplaat te gaan luisteren.

(valsam)

 

 

TRACKLIST:
BoomBoom Boom Baby - Crash Craddock
Ruby Ann - Marty Robbins
Hangout - Lloyd Arnold
Bonnie Jean - Andy Dio
Have Mercy Baby - The Bobbettes
Walk Her Down The Aisle
Tell Me How - The Crickets
Honey Baby Sugar - The Rock-A-Tunes
There You Go - Johnny Cash
Puppy Love -Terry Noland
Louie Louie -Rockin' Robin Roberts
Rough And Bold - Andy Dio
Baby, What's Wrong - Lonnie Mack
Lover Please -Dennis Turner
My Blue Heaven - The Crew Cuts
I Love My Baby - Little Billy Mason
Red Coat, Green Pants And Red Suede Shoes - Lloyd Arnold
Bo Weevil - Bonnie Lou
I Never Had The Blues - Rusty And Doug
Lend Me Your Comb - Carl Perkins
That's What I Call Living - Dick Damron
Ski Burn - Les Megatones
Friday Night, Go Go - The Hi-Lites
Sixteen Tons Rock'n'Roll - Jimmy Murphy
Go! Go! Go! - Roy Orbison
The Bad Apple - Jack Bailey
Come On Pretty Baby - Gary Cooper
Car Mon Coeur ( Night Has A Thousend Eyes ) - Billy Mason