CHRIS MURPHY – THE ROAD AND THE STARS

Artiest info
Website
facebook
Label: Teahouse Records

De roots van producer, songschrijver, zanger en vooral violist-fiddler Chris Murphy lagen in Italië en Ierland maar hij opereerde sinds een drietal decennia vanuit New York City waar hij oorspronkelijk vooral actief was in de wereld van de bluegrassmuziek. Maar hij schoof al snel op in de richting van Americana en folk met af en toe ook een vleugje Keltische folk, country, rootsrock, blues en jazz dat in zijn werk is binnengeslopen. Volgens onze laatste gegevens is hij ook verhuisd naar het wat meer zonnigere Los Angeles in de Amerikaanse staat Californië.

In de muziekwereld is hij voornamelijk gekend om zijn virtuoos spel op de viool en hij heeft al een hele serie platen uitgebracht met eigen composities waarop hij naast het bespelen van zijn favoriete instrument vaak ook voor de vocale bijdragen zorgt. Hij ontdekte de viool pas op 22-jarige leeftijd en groeide in de volgende jaren uit tot een algemeen erkende virtuoos op het instrument. Chris Murphy heeft tijdens zijn carrière opgetreden in meerdere landen met vooral Amerika, Engeland, Ierland en Nederland als voornaamste locaties. Hij geeft eveneens les aan jong talent in het vioolspelen, maar ook gitaar, dobro en mandoline kunnen daarbij aan bod komen. Hij passeerde bij ‘Rootstime’ in het verleden al een aantal keren met door hem geproducete albums van andere artiesten, met platen van anderen waarop hij op fiddle meespeelde, maar natuurlijk ook met zijn eigen soloalbums.

Met zijn laatst uitgebrachte album “The Road And The Stars” heeft Chris Murphy nu een soort van ‘Best Of’-verzamelalbum samengesteld met veertien nummers uit vijf van zijn soloplaten die op de markt kwamen in de periode 2016-2017. We krijgen zo vijf nummers uit de plaat “Surface To Air” (2016), drie tracks uit “The Tinker’s Dream” (2017), drie nummers uit “Red Mountain Blues” (2016), twee tracks uit “Hard Bargain: Live/Solo)” van 2017 en een nummer uit zijn album “Water Under The Bridge” van 2017. Voor de video’s bij dit verhaal hebben we drie nummers uit dit nieuwe album geselecteerd: “Hard Bargain” dat hij live in Hawaii speelt, “Cape Horn” uit het album “The Tinker’s Dream” en “Sailing The World Alone” uit de plaat “Surface On Air”.

Een opvallende naam die we vonden tussen het lijstje instrumentalisten die Chris Murphy bij deze plaatopnamen hebben begeleid is die van singer-songwriter en Americana-muzikant Ted Russell Kamp die telkens meespeelt op basgitaar. Ook collega-bluegrassartiest Tim O’Brien is van de partij als leadzanger bij de song “Kitchen Girl” en op mandoline bij de instrumentale nummers “Red Mountain Blues” en “High Country”. Zelf speelt Murphy naast viool ook nog op mandoline, gitaar en percussie en zingt hij de lead vocals op zes van de veertien tracks waarvan de meeste nummers instrumentale werkjes zijn. Als u nog niet heeft kunnen kennismaken met Chris Murphy via zijn vorige albums, dan is “The Road And The Stars” eigenlijk een ideaal vehikel om daar definitief komaf mee te maken. We denken zelfs dat u dankzij deze plaat misschien wel op zoek zult gaan naar zijn vroegere werk.

(valsam)