BOMBINO - SAHEL

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
label: Partisan Records

foto © Ron Wyman

De hypnotiserende gitaarrock van Omara Moctar alias Bombino klinkt een stuk pittiger dan het de laatste jaren wat sloom geworden Tinariwen. Die Malinese band vestigde een klein decennium terug de aandacht op de typische Toeareg-sound, gemaakt door de gelijknamige Berberstam in de woestijn van Mali, Niger, Libië en Algerije. Tinariwen sloeg aan in Europa. Op de beste momenten kon je in trance raken van hun repeterende en meeslepende muziek. Alleen moesten Ibrahim Ag Al Habib en consorten niet te veel blowen, want dan werden hun concerten nogal eens een suffe bedoening. De jongere Bombino kwam dan ook een tiental jaren geleden dan ook als geroepen. Zijn band peperde de Toearegsound weer hoognodig op.

Bombino is een band van Toeareg-muzikanten uit Niger, gevormd rond de jonge gitarist en songwriter Omara 'Bombino' Moctar. De muziek van Bombino is een combinatie van Afrikaanse ritmes, rock en de sound van blues-legendes John Lee Hooker en Jimi Hendrix. Dat extraatje dat Bombino toevoegt, is een scheutje psychedelica, waardoor zijn 'desert rock' extreem betoverend werkt. Zijn eerste hoogtepunt was er in 2006 toen hij de kans kreeg om samen met Rolling Stones' lid Keith Richards een 'desert blues version' op te nemen van de Rolling Stones' klassieker "Hey Negrita".  In 2011 kwam hun eerste plaat uit: "Agadez " via het label Domino, met de steun van filmmaker Ron Wyman. Twee jaar later brak de band echt door dankzij het album "Nomad", geproduceerd door Black Keys opperhoofd Dan Auerbach. In weerwil van Moctar’s twijfels werd "Nomad" een internationaal succes dat nog meer deuren opende.

In 2016 kwam het album "Azel" uit, ditmaal opgenomen met Dave Longstreth, de voorman van de New Yorkse band Dirty Projectors. De titel kan je op twee manieren interpreteren. Azel is de naam van een dorp in de buurt van Agadez in Niger, maar daarnaast is "azel" ook Tamasheq voor de wortels of de stam van een plant. De opnamen vonden plaats in een soort boerderij, waar ze ook verbleven. Zo vertrouwd als de omgeving aandeed, zo anders moest de muziek worden, met reggaeritmes, zijn eigen variant toeareggae, maar ook meerstemmige zang, harmonieën die volledig nieuw zijn voor Toearegmuziek.

Thuis, dat is waar het hart is. Voor Bombino en de meeste andere Toearegs is dat in de Sahara in Niger. Een plek die door de rest van de wereld gezien wordt als een hete woestenij en een broeihaard voor religieus extremisme. Bombino wil ons graag op andere gedachten brengen. Het vieren van zijn thuis in de woestijn, hoe het te beschermen, te ontwikkelen, te verenigen, te respecteren en bovenal nooit te vergeten zijn de belangrijkste thema’s op zijn album "Deran" (2018), zijn zesde Grammy-genomineerde album. De New York Times schreef hierover: "Recorded in Casablanca at a studio owned by the king of Morocco, "Deran"was produced by Mr. Herman, and presents what Bombino considers to be his true voice, without being filtered through the sheen of a famous producer". In 2020 verscheen "Live in Amsterdam", een album dat hij opdroeg aan zijn dierbare vriend en bandlid Illias Mohamed, die een paar weken voor de release tragisch overleed.

Op zijn nieuwe album "Sahel", het langverwachte vervolg op zijn album "Deran", neemt Bombino je mee naar de psychedelische hitte van een stoffige woestijn, en combineert hij op magistrale wijze westerse blues- en rockmuziek met authentieke Afrikaanse en Arabische ritmes en Caribische klanken als reggae. Het resultaat is een combinatie van rauwe woestijnblues en virtuoos gitaarwerk. Op de eerste single "Aitma" trakteert Bombino ons vooraleer het nummer goed en wel vertrokken is op een heerlijk stukje gitaarwerk. Met de temperaturen die we de laatste dagen voor onze kiezen kregen blijkt "Aitma" de perfecte soundtrack. Daarnaast blijft het nummer door het fijne tempo en de kenmerkende stem van Omar Moctar dik vier minuten boeien. Achter het fijne liedje schuilt echter ook een duidelijke politieke boodschap: Bombino wil mensen aan het denken zetten over de toekomst en veiligheid van de Touareg bevolking, een nomadenvolk dat leeft in de uitgestrekte droge gebieden in Noord- en West-Afrika. Bombino weet met deze song de inhoud perfect te verpakken met een muzikaal haarfijne omlijsting.

"Sahel" werd opgenomen in Casablanca met producer David Wrench (bekend van zijn werk met o.a. David Byrne, Frank Ocean, The XX, Goldfrapp, Sampha en Caribou) en het is zijn ‘most personal, powerful and politically-minded work yet’. Hij komt met name op voor ‘zijn’ Tuareg bevolking, de diverse nomadische stammen verspreid over meerdere Noord-Afrikaanse landen, ook wel aangeduid als de Sahel-regio. Bombino pepert dan ook zijn gitaarriffs met een flinke dosis Saharazand en bezweert met zijn trance-achtige woestijnblues. Hij brengt op deze plaat samen met zijn band een broeierige set van 10 songs die je naar adem doet happen. Bombino combineert het pulserende geluid van de Sahara en Sahel met Caribische klanken, westerse rock en Afrikaanse en Arabische ritmes, en dat is puur genieten!

releasedatum: 15 september 2023