BIG DADDY WILSON & THE GOOSEBUMPS BROS. – PLAN B

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: CRS – Continental Blue Heaven

Big Daddy Wilson Blount is als een “real country boy” geboren en getogen in Edenton, een klein en arm stadje in North Carolina. Wilson groeide vaderloos op bij zijn moeder en grootmoeder en werkte in tabak- en katoenplantages. Op zondagen zong hij als kind in de kerk, maar van ooit zanger worden was toen absoluut nog geen sprake. Op zestienjarige leeftijd tekent hij bij het leger en wordt hij in Duitsland gestationeerd. Want wat doe je als op die leeftijd als introverte jonge donkere man in Amerika? Je gaat het leger in om de zekerheid van een inkomen te hebben en een vak te leren waarmee je na je diensttijd in dat zelfde Amerika een betere kans op werk te hebben. Zo dacht Big Daddy Wilson tenminste. Het liep alleen anders dan verwacht. Namelijk eenmaal in het leger werd hij gestationeerd in Duitsland en…. werd verliefd op een Duitse schone. Met als gevolg dat Wilson na zijn diensttijd achter bleef bij onze oosterburen. En daar kwam hij voor het eerst in aanraking met de Blues, iets wat hij niet van huis uit had mee gekregen.

Wilson brengt sinds 2004 met grote regelmaat albums uit maar zijn echte doorbraak kwam toen hij werd opgenomen in de stal van Ruf Records en in 2009 "Love Is The Key" uitbracht. Tussen 2011 en 2019 brengt hij negen albums uit bij diverse platenlabels en keert nog eens terug naar Ruf Records en neemt deel aan Ruf’s Blues Caravan in 2017 waarmee hij tourt met bluestalenten Vanessa Collier en Si Cranstoun. Albums die we hierbij graag vermelden zijn "Neckbone Stew" (2017), het album waarop Big Daddy Wilson verwees naar al zijn roots, naar een typisch stoofpotje in de Zuidelijke Staten, dat je enkel met goede kruiden en lekker vlees doet watertanden. Maar ook het album "Deep In My Soul", zoals de titel insinueert, is dit een album met veel soul. Gedurende al die jaren vestigt Wilson zijn naam in Europa en ver daarbuiten, hij weet zielen te raken met zijn bronzen stem, indringende timbre en diepzinnige boodschappen.

Zijn album  "Hard Time Blues" (2021) voor het Nederlandse CRS label is een weerspiegeling van de tijd waarin we nu leven en alle zorgen die het leven met zich meebrengt.... Corona, armoede, onrecht en andere ontberingen. Het omarmt ook de verschillende stijlen van Big Daddy Wilson: blues, soul, R&B, country en gospel. Hetgeen we nu ook terugvinden op zijn nieuwste album "Plan B" dat deze maand verschijnt voor ditzelfde label en waarop hij nog steeds trouw blijft aan de blues en zijn spirituele wortels, maar verder reikend naar soul en R&B. De meeste nummers van dit album zijn geschreven tijdens de Covid 19 lockdown-tijd. En waar de eerste gedachte was deze songs alleen als een digitaal album uit te brengen komt er een cd- en vinyluitgave van het album. En dit is een van de redenen waarom de plaat “Plan B” heet. Zoals bij alle albums van Big Daddy Wilson staat zijn warme donkere soulvolle stemgeluid centraal op het nieuwe album, dat weer vol staat met pareltjes. Hij wordt daarbij ondersteund door zijn band ,The Goosebumps Bros, bestaande uit Cesare Nolli (gitaren, backing vocals), Paolo Legramandi (bas, backing vocals), Nik Taccori aan de drums, en Enzo Messina aan de toetsen.

Big Daddy Wilson is vaak te zien op jazzfestivals. De reden is simpel, naast zijn uitzonderlijke stem is zijn muziek nooit ver verwijderd van jazz in de structuur, en zijn soulvolle inspiraties zijn genoeg om zelfs de meest sceptische luisteraars te overtuigen. Spirituele inspiraties maken ook deel uit van zijn muziek, een kwestie van cultuur ook. Geboren in een land waar allerlei kerken als paddenstoelen uit de grond schieten, bracht hij zijn jeugd door met het bezoeken en perfectioneren van zijn stem, zijn biografie getuigt alvast hiervan. En als dit leest, Big Daddy Wilson omvat dit alles, zijn blues is wetenschappelijk en luisteren ernaar is net zo leuk als erop dansen, vooral omdat hij, zoals veel Afro-Amerikanen, door zijn uitstekende dictie heel goed te verstaan is. "Plan B" is een album met slechts negen tracks, en als je doorheen deze songs dwaalt wordt je in de opener "Rise And Shine" mee op sleeptouw genomen door gemoedelijke soul, vind je heel wat optimisme in het daaropvolgende "Faith" en voel je veel liefde in het reggae-achtige "Great Day In The Morning".  Bij Wilson gaat het vaak over liefde, maar naast liefde is er ook leed, het verdriet van alleen te zijn in het afsluitende "I Need You", een duet met Jessy Martens (zie video). Als er één nummer op dit album mijn voorkeur heeft, dan is het waarschijnlijk "Relax And Let Go", vooral vanwege de muzikale structuur, waar ik bijzonder van kan genieten.  Verwacht geen spetterend vuurwerk van Wilson. Maar als je in bent voor een relaxt avondje muziek luisteren dan is hij je man. Met zijn blues vol soul en gospel invloeden weet hij een perfecte sfeer te kweken waarbij een openhaardvuur en een goed glas wijn niet zouden misstaan.