BOBBIE NELSON AND AMANDA SHIRES – LOVING YOU

Artiest info
Website
facebook
Label: ATO Records / PIAS

Haar achternaam laat al meteen enige muzikale activiteit vermoeden en dat klopt dan ook helemaal voor Bobbie Nelson. Ze is een op nieuwjaarsdag 1931 geboren Amerikaanse zangeres en pianiste die al op vijfjarige leeftijd op keyboards en orgel leerde spelen dankzij de lessen die ze van haar grootmoeder kreeg. Ze speelde voornamelijk in restaurants en clubs sinds ze in 1965 naar Nashville, Tennesee verhuisde nadat haar derde huwelijk was spaak gelopen. Het was al 1973 toen haar beroemde twee jaar jongere broer countryzanger en singer-songwriter Willie Nelson haar vroeg om in de opnamestudio op zijn platen en later definitief in zijn band ‘The Family’ te komen meespelen.

Bobbie Nelson overleed op 10 maart 2022 in Austin, Texas op 91-jarige leeftijd en ze blijkt in haar hele leven maar één liedje zelf te hebben gecomponeerd: het instrumentale pianonummer “Loving You”. Dat werd nu de titel van een plaat die zij in de loop van 2021 samen heeft opgenomen met zangeres, songschrijfster en violiste Amanda Shires, de sinds februari 2013 als echtgenote van Jason Isbell in diens groep ‘The 400 Unit’ muzikaal actieve muzikante . Amanda Shires heeft Bobbie Nelson altijd bewonderd omwille van haar doorzettingsvermogen in een uitermate harde leven maar ook haar bestaan als moeder, grootmoeder, muzikante en vriendin.

De tien liedjes die werden geselecteerd om op dit album te verschijnen waren stuk voor stuk songs waarvan Bobbie Nelson hield, die heel veel voor haar hebben betekend en die deels ook haar eigen levensverhaal hebben gekenmerkt. Daarbij hoort natuurlijk ook haar enige eigen compositie en titeltrack “Loving You”, net als enkele songs die ze ooit samen met haar broer Willie Nelson heeft opgenomen zoals “Always On My Mind” (zie 2e video) en het door hem geschreven “Angel Flying Too Close To The Ground” dat later nog vaak door andere countrysterren werd gecoverd.

Op de in 1934 door George Gershwin gecomponeerde klassieker “Summertime” voor de opera ‘Porgy And Bess’ zingt Willie Nelson zelfs mee (zie eerste video). Andere nummers die het gelegenheidsduo op dit album brengt zijn ook al klassiekers zoals bijvoorbeeld “Dream A Little Dream Of Me” dat in 1931 voor het eerst werd opgenomen door Ozzie Nelson, de vader van rockster Ricky Nelson en dat in 1968 een grote hit is geworden in de versie van ‘The Mamas And The Papas’. Ook het voor de film ‘The Wizard of Oz’ geschreven en door Judy Garland gezongen liedje “Over The Rainbow” uit 1938 zal voor iedere muziekliefhebber heel vertrouwd in de oren klinken, net als het meer dan 150 jaar oude Spaanse liedje “La Paloma” dat ontelbare keren door grote artiesten werd gecoverd.

De openingstrack van deze plaat dient echter in eerste instantie gezien te worden als een eerbetoon aan de staat Texas waarin Bobbie Nelson geboren werd. Het is het liedje “Waltz Across Texas” dat in 1965 een hit was voor Ernest Tubb. De resterende nog niet vermelde nummers op “Loving You” zijn “Tempted And Tried” een uit het publieke domein geselecteerde hymne en de song “Old Fashioned Love”, een net honderd jaar oude jazzstandard. Dat er ontzettend veel liefde tussen Bobbie Nelson en Amanda Shires aanwezig was in de opnamestudio kunnen we in zowat elke track op dit album horen. De plaat mag dan ook als een oprecht eerbetoon van Amanda Shires aan deze grote dame uit de Nelson-familie beschouwd worden.

(valsam)