DOM MARTIN – BURIED IN THE HAIL

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
label: Forty Below Records

Dom “Martin” Savage groeide op in de ruige, maar door de gemeenschap geleefde straten van Belfast, de vaak gepijnigde hoofdstad van het zelfbesturend Noord-Ierland, dat niet zoals Engeland, Wales en Schotland op het eiland Groot-Brittannië ligt, maar op het noordoostelijk deel van het eiland Ierland. Samen maken ze deel uit van één staat: het Verenigd Koninkrijk. Noord-Ierland grenst aan de Republiek Ierland. Het Goede Vrijdagakkoord van 1998 stipuleert dat indien een meerderheid van de bevolking dat wil, Noord-Ierland deel kan worden van Ierland.

Hier had Dom Savage als tiener geen oren naar, want hij moest en zou ondanks zijn problemen met alcohol en drugs, als singer-songwriter verder door het leven gaan. Zijn plan om tijdens de zomers in Spanje rond te trekken en wat geld te gaan verdienen, ging door de ziekte van zijn vader die hem dwong om in Noord-Ierland te blijven, niet door. Hij bezingt die tijd in de titelsong van zijn debuut album ‘Spain to Italy’ (2019), maar ook andere nummers verwijzen naar deze zware periode. Voor sommigen was hij toen al, ondanks nog relatief nieuw in de scène: “de volgende rijzende ster in de wereldwijde rootsscène, het volgende Ierse exportproduct na Rory Gallagher (1948-1995)…”.

Zijn verbazende, heel natuurlijk en vaak bijna klassiek klinkende ongedwongen -lees: ongeschoolde- vaardigheden op akoestische gitaar, gekoppeld aan een authentieke indrukwekkende “Belfast Blues”-stem, doet kenners denken aan (ik citeer) “de in Glasgow geboren John Martyn (aka Iain David McGeachy, 1948-2009) tot Rory Gallagher, met knipogen naar velen daar tussenin…”. Dom heeft al meerdere prijzen gewonnen voor zijn akoestische werk met een Europese prijs als “Best Solo/Acoustic Act” in 2019, Britse prijzen in 2020/21 en 2022, “Blues Instrumentalist of the Year” in 2022/23 en is ook ingehuldigd in de UK Blues Hall of Fame.

In april 2022 bracht Dom zijn tweede studioalbum ‘A Savage Life’ (vertaald: wild, ruw, brutaal leven) uit en in mei werd hij genomineerd tijdens de UK Blues Awards in maar liefst 5 categorieën. Zijn nieuwe studio album, ‘Buried in the Hail’ (2023, Forty Below Records) nam hij op in de Golden Eggs Studio’s met co-producer/Grammy nominee, Graham Murphy, bassist Ben Graham & drummer Jonny McIlroy.

Dom Martin’s derde album, met (op één na) originele songs, neemt je mee op een bijzondere, soms erg persoonlijke c.q. emotionele reis. Na de korte instrumental, “Hello in There” volgt er “Daylight I Will Find”, een nummer over de uitdagingen van het leven en hoe je door zelfliefde het antwoord kunt vinden. “Government” en “Belfast Blues” die daarna volgen zijn resp. een aanklacht en een hartstochtelijk ode aan “zijn” stad, die zijn ziel nooit zal verlaten.

"Vanaf mijn jeugd had het nummer een speciale plaats in mijn hart. Mijn tante Breda, een toegewijde Patsy Cline fan, liet me kennismaken met deze betoverende track. Ik was verbaasd om te ontdekken dat het was geschreven door de legendarische Willie Nelson. Mijn versie van “Crazy” belichaamt de emoties die ik in die periode van mijn leven heb ervaren, en de teksten resoneerden op meerdere niveaus met me..."

De enige cover op de tracklist is “Crazy”. Het is een door Willie Nelson geschreven ballade. Het nummer is door meerdere artiesten op de plaat gezet, maar de bekendste uitvoering is die van Patsy Cline, die er in 1962 een tweede plaats in de country-hitlijsten mee behaalde. Dom’s update is een diepbedroefde versie van Patsy’s hit. “Unhinged” is een song die bulkt van woede en razernij, vonken, rook en vlammen van schreeuwende, bijna exploderende versterkers. Het nummer zelf (aldus Dom) “onderzoekt de aanwezigheid van onoprechte individuen die je bedriegen met hun glimlach terwijl ze tegen je samenspannen. Het weerspiegelt de essentie van onze steeds turbulentere wereld…". In “The Fall”, “Howlin’”, de titelsong en “Lefty 2 Guns” overheersen gevoelens van hoop, versmachten of overleven. Eindigen doet Dom ook met een korte instrumental, “Laid to Rest”. De rust in je hoofd, die volgt daarna vanzelf.

“Dom Martin convinces again with 'Buried in Hail' with captivating songs that he wants to implant in us…” (ESC, Rootstime.be)

Eric Schuurmans
Releasedatum : 22 September 2023.

 

‘BURIED IN THE HAIL’: tracklist: 01. Hello in There (instr.) – 02. Daylight I Will Find – 03. Government – 04. Belfast Blues – 05. Crazy [Willie Nelson] – 06. Unhinged – 07. The Fall – 08. Howlin’ – 09. Buried In the Hail - 10. Lefty 2 Guns – 11. Laid to Rest (instr.) | Music/Lyrics: Dom Martin, or as [noted] | Producer: Chris O’Brien & Graham Murphy | Credits: Dom Martin: vocs, guitar / Ben Graham: bass, double bass / Jonny McIlroy: drums

Discography DOM MARTIN: 3-Buried in the Hail [2023] | “Daylight I Will Find” [2023] | “Unhinged” [2023] | 2-A Savaga Life [2022] | Dom Martin Savages Live @ Harlington [2021] | “Walking Blues” [2021] | “Blues on the Bay” [2020] | “Mercy – Live @ Green Note London” [2019] | “Could’ve Had Religion” [2020] | “Out on the Western Plain” [2020] |  1-Spain to Italy [2019] | (“single”)