THE WAYMORES – GREENER PASTURES

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Chicken Ranch Records

Countrydeuntjes, honky-tonk-liedjes en Americana-melodieën, dat wordt algemeen aanvaard als de belangrijkste kenmerken van de sound die het Amerikaanse duo ‘The Waymores’ uit Atlanta, Georgia op hun platen produceert. Ze hebben er alvast in de voorbije jaren heel wat prijzen en awards voor gewonnen. ‘The Waymores’ is een echtpaar bestaande uit Willie Heath Neal en zijn vrouwtje Kira Annalise die samen liedjes componeren en ook samen zingen op hun album “Greener Pastures” dat eind augustus in de VS op de markt is verschenen. Het is de opvolger van de plaat “The Stone Sessions” die in april 2022 uitkwam en de EP “Weeds” waarmee het duo in april 2019 debuteerde.

Omdat ze getrouwd zijn ligt de vergelijking tussen hun werk en dat van countryduo’s als Johnny Cash en June Carter of Tammy Wynette en George Jones voor de hand maar wat ons betreft is dat toch een beetje te kort door de bocht. Niet dat de liedjes niet zouden passen in het repertoire van Johnny & June of Tammy & George, maar wij vinden de sound bij de tien songs op “Greener Pastures” toch heel wat moderner en aangepast aan de country- en honky-tonkmuziek van deze 21e eeuw.

Vijf van deze tien liedjes zijn eigen composities van ‘The Waymores’ die hier aangevuld worden met vijf zorgvuldig geselecteerde covers. De plaat begint met het Buck Owens-liedje “Under Your Spell Again” uit 1959 (zie 1e video) en wordt al gauw opgevolgd door John Prine’s “You Got Gold” dat in 1991 te horen was op diens 10e album “The Missing Years”. De derde coversong is er één van “Don’t Worry”, het in 1961 uitgebrachte nummer van de Amerikaanse countryzanger en songschrijver Marty Robbins. Cover nummer vier “Hill Country Waltz” en nummer vijf “Tavern Time” zijn twee recent geschreven songs van de uit Austin, Texas afkomstige countryartiest Johnny McGowan.

De muzikanten die ‘The Waymores’ bij de opname van “Greener Pastures” hebben begeleid zijn Dave Pearlman op steelgitaar, James Hutchinson en Terry Wilson op basgitaar, Johnny Lee Schell op leadgitaar, Phil Parlapiano op …piano en Tony Braunagel op drums terwijl Maxayn Lewis voor backing vocals zorgde op twee tracks. De tweede audiovideo bij deze recensie laat u kennismaken met de song “But I Don’t”, een eigen compositie van het echtpaar. We vonden trouwens nog wat andere leuke en zeer genietbare eigen nummers terug op de tracklijst zoals het bijzonder catchy liedje “Flashbacks Of A Fool”, “Time To Ramble”, albumtiteltrack “Greener Pastures” en countryrocker “She’s Gone”.

(valsam)