ZILT - PLAYS MENGELBERG & ELLINGTON

Artiest info
Website
 
Label : just listen rec.

De groep Zilt is vernoemd naar de Amsterdamse whisky bar aan de Zeedijk, daar vonden vaak jamsessies plaats van topsaxofonist en docent aan het conservatorium van Amsterdam Jasper Blom met een van zijn meest veel belovende leerlingen, trompettist Ian Cleaver (1996). Daardoor ontstond het idee om een album op te nemen, op de bas horen we Thomas Pol en op slagwerk Wouter Kuhne. Deze vier uitstekende muzikanten zijn erin geslaagd een uitstekend album te maken mede door de toch wel verrassende keuze van het repertoire. Vijf nummers van de geniale non-conformistische componist/pianist Misha Mengelberg, twee van Duke Ellington en een viertal korte improvisaties van de groep zelf.

Het is goed dat de geweldige muziek van Misha weer eens uit de mottenballen wordt gehaald, hij behoort onbetwist tot een van de belangrijkste coryfeeën uit de Nederlandse jazz. Ik heb hem vaak zien optreden met mede “dwarsliggers” als Han Bennink en Willem Breuker o.a., ineengedoken achter de piano, sigaretje bij de hand en zwarte bril op de neus. Zoals gezegd een vijftal nummers en wel “Rollo II”, “Rollo III”, “Who’s bridge”, ”Rumboon” en “Blues after Piet”. De twee nummers van Ellington “Azalea” en “I like the sunrise” sluiten prima aan, geen al te bekende klassiekers, bovendien nam Misha ook al eens The Mooche op van de Duke.

Jasper Blom behoeft nauwelijks enige introductie, hij won de belangrijkste jazzprijs in Nederland, de Boy Edgar Prijs, hij won ook de European Jazz Competition, speelde op veel grote jazzfestivals en maakte furore met zijn Quartet. Hij was ook actief in smaakmakende groepen als Krupa & the Genes, Wonder Years en de David Kweksilber Big Band. Sinds 2008 brengt hij elke twee jaar een album uit met zijn quartet, de laatste is een dubbel cd “Polyphony” op Whirlwind Rec.. opgenomen in het BIM huis.

Ian Cleaver (1996) is een relatief jong fenomeen, hij speelt al professioneel sinds zijn 16de met diverse groepen en big bands door Europa met o.a Han Bennink, Reginald Workman, Ack van Rooyen e.v.a. Hij studeerde in 2020 cum laude af aan het conservatorium van Amsterdam, een van de grootste hedendaagse talenten. Ack van Rooyen : “I have performed with Ian, he is in his early twenties, but when we play together, our age difference is of no concern”, dat zegt genoegd dunkt mij. Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad vooraleer ik deze LP in bezit had, Jasper zorgde daar voor, op mijn vraag of het geen mosterd na de maaltijd zou zijn de recensie want de lp is al een tijd uit, nee met jazz is het nooit te laat was zijn terechte antwoord. Dus kan ik dit album elke jazzliefhebber van harte aanbevelen !

Jan van Leersum.