FINIS TASBY & KIRK FLETCHER (THE MANNISH BOYS)
MOULIN BLUES - OSPEL NL.- 2 MEI 2008

.


Hallo Finis, welkom terug in Europa.
Finis Tasby: Dank je, het is een eer hier weer te mogen zijn.

Je bent al vroeg, als tiener begonnen met muziek, wat was je voornaamste invloed?
Finis Tasby: Ik weet het eigelijk niet, ik luisterde veel naar de radio. Muziek van o.a. Jimmy Whiterspoon, John Lee Hooker, je weet wel.

Hallo Kirk Fletcher. Welkom terug in Europa. Je was hier nog niet zo lang geleden en speelde enkele optredens samen met 2000 LBS Of Blues. Je hebt ook een eigen band en doet ook nog eens veel optredens met The Mannish Boys. Is dit niet moeilijk te combineren allemaal?
Kirk Fletcher: Ach, soms komt het allemaal gelijktijdig en soms heb ik het dan weer even rustiger. Het was wel tamelijk moeilijk te combineren toen ik destijds ook nog bij The Fabulous Thunderbirds speelde. Maar nu werk ik voornamelijk aan mijn eigen carrière, speel regelmatig samen met Finis en The Mannish Boys. Dus het is momenteel wat rustiger maar ja, het is inderdaad wel even tamelijk druk geweest.

Finis, je begon je muzikale carrière als drummer, dan ben je overgestapt op basgitaar om nadien frontzanger te worden. Maar toen je Texas inruilde voor L.A., begon je weer basgitaar te spelen in verschillende bands alvorens terug frontzanger te worden. Waarom die keuze?
Finis Tasby: Tja, ik moest even een “low profile” aanhouden en een beetje de wereld daar leren kennen. Dus heb ik een tijdje samen gespeeld met o.a. John Lee Hooker en door met zulke muzikanten samen te spelen kon ik na een tijdje weer beslissen om terug te gaan zingen. Ik ben niet echt een goed zanger weet je.
Kirk Fletcher: Volgens mij ben jij een fantastisch zanger.

Kirk, je geeft je oudere broer Walter op als hoofdreden wanneer men je vraagt naar de reden waarom je met muziek begon. Zelf stond je al vlug in de spotlights maar van je broer Walter horen we niets?
Kirk Fletcher: Hij zal zonder fout altijd in mijn spotlight staan, daar mag je zeker van zijn. Maar om een beroepsmuzikant te zijn moet je er veel tijd en energie instoppen en Walter had nu eenmaal andere prioriteiten waardoor hij dat niet kon. En een beroemd gitarist worden was niet zijn hoofddoel.

Finis, in 1962 stichtte je een band, genaamd The Thunderbirds. Is er een verband met The Fabulius Thunderbirds waar je later ook even deel van uit maakte?
Finis Tasby: Neen, eigelijk niet zo dadelijk. Maar op een dag zat ik samen met Freddy King en Jimmy Vaughan in een auto en toen zei Jimmy me dat als mijn band ooit ermee stopte hij die naam zouden gaan gebruiken. En dat heeft hij ook gedaan alleen maakte hij er The Fabulous Thunderbirds van. Dus onrechtstreeks heb ik meegewerkt aan het begin van The Fabulous Thunderbirds hahahah.

Kirk, op je MySpace zie ik verschillende muzikanten die je nog graag zou ontmoeten, B.B. King is daar ééntje van. Heb je hem tot nog toe nog nooit ontmoet?
Kirk Fletcher: Neen, tot nog toe nog niet. Ik hoef niet zo nodig met hem te kunnen samen spelen, hem alleen maar eens ontmoeten en een omhelzen zou al geweldig zijn. BB is de man die toch wel een serieuze invloed heeft gehad op het hele bluesgebeuren, hoe hij de snaren buigt en van akkoorden wisselt is toch wel uniek aan hem. En als het kon zou ik zeker niet neen zeggen tegen een jam samen met hem hahaahaa.

Finis, er zijn verschillende verbanden te leggen met jouw, je muziek en de filmwereld. Zo speelde je ook al zelf in een film en verschillende van je songs zijn al gebruikt in een film. Puur toeval of ..?
Finis Tasby: Ik zou wel willen dat er meer zulke dingen gebeurde hahaahaa, maar het is eigelijk allemaal puur toeval. Op een dag kwam er iemand naar me toe met de vraag of ik een nummer wilde schrijven voor een film met Burt Reynolds. Dat nummer kwam ook uit op een CD en voor ik het wist werden er 3 songs gebruikt voor die film.

Kirk, je bent een tijdje de gitarist geweest bij The Fabulous Thunderbirds. Was het moeilijk om gitaristen als Jimmy Vaughan of Kid Ramos te vervangen?
Kirk Fletcher: Eigelijk heb ik geen van beiden vervangen maar wel Troy Gonyea. En ik denk niet dat je iemand kan vervangen, je moet gewoon je ding doen en zijn wie je bent. Ervoor heb ik nog al samen gespeeld met Kim Wilson dus hij wist wat te verwachten. En Kim verlangt ook niet van niemand dat hij klinkt zoals de voorganger maar wel dat je werkt en je voor 100% inzet.

Finis, je hebt een lange periode samen gewerkt met John Lee Hooker. Waarom en wat maakte hem zo speciaal voor jou?
Finis Tasby: (even een stilte) Hmm, dat is een goede vraag. Ik speelde met Freddie King al zo’n 2 jaar moet je weten toen ik John Lee Hooker leerde kennen. En hij was echt zo een aangenaam man en Deacon Jones en ik begonnen regelmatig samen met hem te spelen. Het was altijd fijn, hij behandelde me ook altijd als zijn bloedeigen zoon. Ik heb veel van hem geleerd tijdens die periode.
Was hij een makkelijk iemand om mee samen te werken?
Finis Tasby: Ja, ja maar eigelijk ook niet (Kirk en wij beginnen te lachen). Hij volgt niemand muzikaal, wij moesten hem volgen en hij had zo zijn manier om van akkoord te veranderen, een beetje als Robert Johnson.

Kirk, je bent nog vrij jong en hebt al de eer gehad om het podium te delen met vele groten. En ook speelde je al en nog steeds bij verschillende bands. Die verschillende bands doen vragen bij me reizen, nog steeds op zoek naar die ene speciale band?
Kirk Fletcher: Ja, absoluut, absoooooluut. Maar persoonlijk denk ik niet dat er ooit maar één band zal zijn voor mij. Want ik speel graag verschillende stijlen zoals Chicagoblues, uptown blues, ik hou van het meer funky werk, soul en ik ben pas gelukkig als ik dat ook allemaal kan en mag spelen. Zo maak ik momenteel regelmatig muziek samen met de zoon van Larry Carlton (Travis Carlton) en dat is dan weer meer een funky en jazzy soort van blues. Maar ook spelen met The Mannisch Boys doe ik graag. Met The Kirk Fletcher Band kan ik ook veel meer stijlen doen in één band. Momenteel zijn we ook bezig met opnames voor een eerste CD die hopelijk begin volgend jaar te verkrijgen zal zijn. Er zitten een paar prima muzikanten bij, Travis Carlton op basgitaar en de drummer speelde voorheen al bij Kid Creole en Alannah Morissette. Het zijn jonge gasten die ook echt houden van bluesmuziek en een shuffle spelen, niet zo van die fusion mannen.

Finis, wat doet het met je om deel uit te maken van toch wel één van de grotere blueslabels als Delta Groove?
Finis Tasby: Ach het valt best wel mee. Ik neem ook regelmatig op voor een Canadees label maar Delta Groove valt best wel mee. Ik ben daar aangenomen als frontzanger en op de laatste cd van The Mannish Boys zingen er vele anderen, vandaar ook de deal met een Canadees label. Gewoon omdat ik ook nog graag mijn eigen ding doe.

En wat denk jij van Delta Groove Kirk?
Kirk Fletcher: Ik ben hun dankbaar, niemand anders wilde met mij in zee. En dat is ook één van de voornaamste redenen waarom Delta Groove ontstaan is, om bluesmuzikanten die elders in Amerika geen deal krijgen te steunen. Maar het is altijd fun om voor hen de studio in te duiken en iets op te nemen, samen met Finis en de anderen. En zo zie je ook regelmatig al je vrienden weer eens.

Heb je nog een boodschap voor de jonge muzikanten die graag blues spelen Kirk?
Kirk fletcher: Zeker weten dat ik een boodschap heb, ze moeten dieper graven. Ik heb dat zelfs een tijdje op myspace staan gehad, dig deeper. Je moet gewoon de muziek leren kennen en dan bedoel ik niet dat je moet klinken of zijn als een oude bluesmuzikant. Ik denk gewoon dat het heel belangrijk is om de roots te kennen, van eender wat je ook doet. Je wilt toch niet dat iemand in het ziekenhuis een operatie op je uitvoert als die niet weet hoe zoiets, bij manier van spreken, geblinddoekt te doen. Je moet meer weten dan alleen wie robert Johnson was om de blues te kunnen spelen, je moet ook weten wie bvb Skip James was. Leer de geschiedenis, waar de muziek vandaan kwam en hun verschillende stijlen etc. En je zal veel meer van jezelf in de muziek kunnen leggen als je de moeite neemt om dat allemaal te ontdekken.

We danken beide heren voor dit aangename gesprek en wensen hen nog veel succes in de toekomst.Meer foto's op: Lady Blue
Blueswalker