DANA FUCHS - BRBF PEER 2008 - 12 JULI 2008

Je bent vaak onderweg voor optredens, denk je dat het moeilijker is voor een vrouw dan voor een man?
Misschien wel ja, vandaag nog, ik was mij aan het omkleden hier in de kamer en plots wandelt er dan één van de bandleden binnen. Daar sta je dan in je Evakostuum. Ik ben opgegroeid met vier broers en maak er dus niet veel problemen rond, ik voel me vaak als één van hen. Ik ben een beetje een kwajongen maar het zal zeker een probleem zijn voor een artieste die op haar privacy gesteld is, een verlegen meid.

Waar haal je de inspiratie vandaan voor je nummers?
Ervaringen vanuit het echte leven, in mijn eerste album vind je vooral muziek die gaat over het opgroeien, je bent een puber en wordt een jong volwassene. De nummers gaan over het geloof, een streng geloof weliswaar, daarnaast schrijf ik eveneens muziek over een ontwrichte jeugd, verslavingen en gebroken harten.

Is het een moeizame reis voor een jonge vrouw om het te maken in de blueswereld?
Ik denk niet alleen in de bluesmuziek en de blueswereld, ik ben opgegroeid met klassieke rock en roll muziek, de muziek waarnaar mijn oudere broers en zusters luisterden, nummers van The Rolling Stones, Led Zeppelin. Toen ik arriveerde in New York, ontmoete ik John en leerde de blues kennen. Ik vertelde hem dat ik gek was van nummers van The Stones, Eric Clapton, enz. … waarop hij reageerde dat het goed zou zijn om na te gaan waar de oorsprong van deze songs vandaan kwam. Op deze manier heb ik ondervonden dat een bluespubliek eveneens zot is van rock en roll. Bluespuristen zullen dus vinden dat ik muziek breng met een te hoog rock en roll gehalte. Het belangrijkste is dat je muziek brengt die je zelf goed vindt, je kan niet iedereen voor je winnen, in dat opzicht is het misschien een moeizame reis.

Je bent een zeer energieke dame op het podium, heb je speciale regels die je volgt om je conditie te onderhouden?
In mijn vrije tijd doe ik aan Yoga, ik ga eveneens joggen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je voldoende rust want veel reizen is vermoeiend. Gezond eten is ook een must! Als je wilt blijven optreden tot je zeventig of tachtig jaar, net zoals ik dan moet je je lichaam en geest verzorgen.

Heb je speciale dingen die je doet voor je optreden om de zenuwen te bedaren?
Ik wil voor een optreden even alleen zijn en denken aan de emoties die het zingen bij me losmaken, op deze manier kan ik op het podium me meer geven. Als ik voldoende emoties in mijn songs kan overbrengen op het publiek dan voel ik me met hen verbonden.

Maak je voor een optreden een playlist of beslis je tijdens het moment zelf wat je wil brengen voor het publiek?
Ik maak altijd wel een lijst maar beslis dan op het moment zelf toch soms om iets anders te brengen, mijn muzikanten zijn dit gewend. Het heeft te maken met het publiek, laat het ons “the spirit of the moment” noemen.

Wat doe je wanneer je een dagje vrij bent?
Ik hou van trektochten en buiten sporten zoals rotsklimmen, ik ben een echte kwajongen. Ik hou ook enorm van het leven op de boerderij, tijdens mijn jeugd waren er altijd dieren om me heen zoals varkens, koeien, enz. … . Toen ik hier naartoe kwam voelde het aan als thuiskomen, er is veel natuur en er zijn verschillende boerderijen in de buurt. Het is fantastisch. In Amsterdam gisteren heb ik zelf een fietstochtje gemaakt door de stad, ik ben de stad natuurlijk gewend. Ik rijd zelfs in New York met de fiets door het drukke verkeer. Ik ben dus een echte waaghals al zeg ik het zelf.

.

Zijn er artiesten met wie je in de toekomst samen een project zou willen uitvoeren?
Otis Redding, dat is natuurlijk moeilijk want hij is spijtig genoeg overleden. Ik zou graag eens een keertje zingen samen met Etta James, Koko Taylor, Aretha Franklin, enz… Ik vind het ook te gek dat ik op dezelfde affiche sta als Little Feat. Toen ik Koko Taylor voor de eerste keer hoorde zingen was ik helemaal weg van haar stem, ze is machtig, ik was meteen verliefd. Wat de mannen betreft zou ik graag eens samenwerken met Robert Plant en Mick Jagger.

Je hebt de rol van Janis Joplin vertolkt in een musical en je hebt ook al gefungeerd als een rock artieste in een film. Kan je ons daar iets meer over vertellen?
De musical is uitgekomen op broadway en was een heus succes, het was gebaseerd op waar gebeurde feiten zoals de brieven die ze schreef naar haar thuis. Er was een actrice die de serieuze Janis speelde en ik diende dan de Janis te vertolken als rockster, die de interviews en concerten gaf. Ik heb de rol gekregen nadat men mij gespot had tijdens één van mijn optredens.

Wie is er van grote invloed geweest voor je carrière, behalve Janis Joplin?
Janis is eigenlijk niet van invloed op mijn carrière, we zijn beiden meiden uit het zuiden die Otis Reading, Aretha Franklin, Muddy Waters, enz… beluisteren. Alle oudere bluesgrootheden laat ons maar zeggen. Op mijn zeventiende deed ik al drie of vier bluesoptredens per week in bluesclubs, dat is een vrij jonge leeftijd om je carrière te starten. Ik vind het wel een eer om vergeleken te worden met Janis.

Kan je ons iets meer vertellen over je toekomstplannen?
Ik wil zoveel mogelijk op toer met mijn band, dat is mijn droom.

Als je zelf iemand een vraag zou mogen stellen, wat zou je dan vragen en aan wie zou je de vraag stellen?
Ik zou God, Gandhi of één van de andere grote leiders willen vragen wat we moeten doen om meer geluk te brengen in een mensenleven. Ik zou het te gek vinden om eens met hen te kunnen spreken.

.

foto's : Lady Blue

Blueswalker