ANA POPOVIC - CC DE BORRE BIERBEEK - 27 SEPT. 2008

Kan je iets meer vertellen achter de persoon van Ana Popovic?
Ik ben een gitariste en zangeres die woonachtig is in Amsterdam. Ik ben nu reeds 10 jaar woonachtig in Europa. Naambekendheid tracht ik te verwerven door vaak op te treden zowel in Europa als in Amerika, dit is van belang voor mijn muzikale carrière. Mijn muziek is voornamelijk bluesgetint maar er zijn eveneens invloeden van jazz, funk en soms zelfs reggae. Een belangrijk topic in mijn muziek zijn de teksten die ik schrijf, deze omvatten vaak politieke boodschappen of liefdesverhalen. Ik ben van Servië afkomstig en ten tijde van Milosovic was er veel armoede en ellende in dat land. Nu ik verblijf in Amsterdam en de politieke agenda volg op de televisie, zie ik veel gelijkenissen met andere landen. Ik ben dan ook erg geïnteresseerd in democratie en de Westerse wereld. Verder reis ik graag naar Venezuela en Afrika, ik bewonder de moed die de mensen daar hebben om iets moois te maken van hun leven in die minder goede omstandigheden. De minder bedeelden daar dromen net als ik van een leven in de moderne Westerse wereld. Niet iedereen krijgt, net als ik, de kans om het te maken in deze welvaartstaat.

Door wie werd je voornamelijk beïnvloed op muzikaal vlak?
Steve Ray Vaughan, Albert James en Albert King zijn de mensen naar wie ik opkijk. Ik ben opgegroeid met echte Amerikaanse bluesmuziek.

Je hebt drie albums opgenomen in samenwerking met Ruff Records en tevens deelgenomen aan de bluescaravan die Thomas Ruff organiseerde. Hoe is die samenwerking verlopen?
Het was een fijne samenwerking en hierdoor zijn er verscheidene deuren naar Amerika voor mij opengegaan. Ik wilde echt doorbreken als muzikant in Amerika en Thomas Ruff heeft me deze kans gegeven. Hij heeft me altijd enorm gesteund om mijn doel te bereiken. Ik denk dat je pas echt naam kan maken als je bekendheid verwerft in de “States”. Iedereen verklaarde me voor gek, zelfs de boekingsagenten omdat hier in Europa beter betaald wordt voor optredens. Het heeft me veel tijd en reizen gekost om mijn doel te bereiken. Nu pluk ik er de vruchten van want ik heb zowel in Amerika als in Europa naambekendheid.

Is er een groot verschil in samenwerking met Ruff Records dan met Delta Groove?
Jazeker! Delta Groove heeft een andere visie dan Ruff en ik kan mij hierin beter vinden. Er wordt vaak gezegd dat het brengen van bluesmuziek weinig geld in het laatje brengt. Ik ben er heilig van overtuigd dat je een goed leven kan leiden als bluesmuzikant. Het is belangrijk om je carrière goed op te bouwen, de juiste strategie kan vele deuren openen. Delta Groove investeert in zijn muzikanten en zorgt voor een goede uitbouw van het te bespelen circuit.

Is het muzikantleven hard voor een vrouw? Je bent vaak weg van je gezin.
Ik heb niet die indruk. Ik hoef me enkel te concentreren op het schrijven van nummers en de optredens, alle andere zaken worden geregeld door het platenlabel. Ik neem in februari of maart altijd een rustperiode dan is het echt vakantie. Ik doe ongeveer vijf shows per maand.

Heeft je moederschap je visie op het leven en het schrijven van nummers beïnvloed?
Moeilijke vraag. Ik kan je vertellen dat er niets te vergelijken is met het “moeder zijn”. Zelfs het optreden van mijn leven is niet te vergelijking met de vreugde die ik voel als ik samen ben met mijn zoon. Ik voel mij op en top moeder en wil daar natuurlijk nummers over schrijven, op mijn volgende album verschijnt zelfs een nummer over mijn zoon. Ik wil mijn vreugde en gevoel van welbehagen, delen met anderen.

Je bent een muzikante maar tevens ook een actrice. Kan je ons iets meer vertellen over het filmgebeuren en mogen we in de toekomst meer films verwachten waarin je optreedt?
Ik ben blij om een muzikante te zijn. Ik zou nooit een voltijdse baan willen als actrice. Er zijn lange wachttijden alvorens jouw scène wordt opgenomen, je wordt verscheidene malen gemaquilleerd en op het einde van de dag verneem je dan dat het lange wachten nutteloos is. Doodleuk vertelt men je dat ze jouw scène uitstellen met opname tot de volgende dag.
Het is prettig om de glitter en glamour eens van dichtbij te mogen meemaken. Het is een niet alledaagse wereld. Het is op zich wel een geweldige ervaring.

Allerlaatst, wil ik je vragen om je eens in mijn plaatst te stellen. Mocht jij een reporter zijn wie zou je dan willen interviewen en wat zou je willen bevragen?
Ik zou Mr. Vaughan willen interviewen. Ik zou hem vragen welke gevoelens hij had bij het maken van het album Soul To Soul.

Meer foto's op: Lady Blue
Blueswalker