JAVIER VARGAS - PJEIREBLUES VILVOORDE - 13 DEC. 2008

* Gefeliciteerd met je album “Flamingo Blues Experience”. Dit is je 16de album, dat betekent dat je bijna jaarlijks een nieuwe CD op de markt brengt. Waar haal je de inspiratie vandaan om ieder jaar al die nummers te schrijven?
Ik luister naar verhalen van de mensen die mij omringen. Daarnaast gaan de songs over plaatsen waar ik verblijf wanneer ik aan het toeren ben. Soms blijf ik thuis om nummers te componeren, wanneer de inspiratie zoek is ga ik op pad met mijn gitaar. Ik schrijf nummers over problemen die ik ervaar. Ik word tijdens een optreden geïnspireerd door het publiek. Deze bepalen de sfeer van de avond en de manier waarop ik een nummer naar voren breng.

* Hoe begin je aan een nieuw nummer. Schrijf je eerst een tekst of is er reeds een melodie waarop je een verhaallijn uitschrijft?
Ik heb vaak al een melodielijn in het achterhoofd en de tekst volgt hierop. Ik componeer eveneens instrumentale nummers wanneer de juiste woorden me niet te binnen schieten. Het is niet altijd even makkelijk juiste woorden te vinden om een bepaald gevoel weer te geven.

* Hoe was de samenwerking met de befaamde flamingogitarist “Raimundo Amador”?
Ik heb in het verleden reeds met hem samengewerkt. Het is een fantastische kerel. Zelf kan ik enkele flamingo riffs spelen op de gitaar maar ik ben eerder blues georiënteerd qua gitaarspel. Ik speel meer in de stijl van Hendrix, Beck, enz. … . Het bespelen van de flamencogitaar, het voortbrengen van flamingodeuntjes is moeilijk. Het vraagt een andere techniek van spelen, veel inspanning en oefening alvorens je dit onder de knie hebt. Laat ik je nieuwsgierigheid al aanwakkeren en vertellen dat Raimundo te horen zal zijn op de volgende live dvd dat ik ga uitbrengen.

* Is het nummer “Blues Para Lucia” geschreven en gewijd aan een dame die je een warm hart toedraagt?
Zeker! Dit nummer heb ik voor mijn dochter geschreven.

* Kan je vertellen wat de titel van het nummer “ No Pasa Nada” betekent in het Nederlands?
Je kan zeggen: “geen probleem, maak je geen zorgen”. Het gaat over alledaagse dingen waarover je onnodig zorgen kan maken. Vrij vertaald kan je zeggen: het komt allemaal wel goed.

* Hoe ben je in contact gekomen met een band genaamd: “ The Cherry Boppers”?
Ik heb een Canadese vriend die bij deze Jazz band speelt. Hij stelde me de vraag om als gastmuzikant mee te spelen op hun CD. Ik heb toegezegd en hen op mijn beurt uitgenodigd als muzikanten bij de opname van mijn album. Ze hebben een aparte stijl, die mij kan verkoren. Hun werk is beïnvloed door Jazz, funk en bebop. Momenteel veroveren ze Engeland met hun muziek, misschien vinden ze in de toekomst eveneens hun weg naar België.

* Laat ons even terugblikken in de tijd, meer bepaald “1996”. Carlos Santana en jij samen op het podium in Parijs. Een aantal van je nummers werden gespeeld. Dit moet een fenomenale gebeurtenis voor je geweest zijn, niet?
Ik was net al Santana in Parijs voor een optreden, hij heeft mij gevraagd om een paar songs samen te spelen op zijn optreden. Eén van mijn nummers werd uitgebracht op zijn album genaamd “Santana Brothers”. Carlos is voor mij een legende, op het podium gaf hij mij echt de kans om mijn eigen stijl en muziek naar voor te brengen. Het was een fantastische ervaring, optreden voor zo’n grote menigte. Ik beschouw hem als mijn oudere broer. Hij heeft mij in contact gebracht met diverse mensen die van invloed zijn voor mijn muzikale carrière.

* Bij het opnemen van een CD verkies je Memphis als thuisbasis. Is er veel verschil ten opzichte van een opname in Europa?
Een belangrijke factor is de lage koers van de dollar. Dit zorgt voor minder kosten bij het opnemen. Ik heb eens een opname van een CD gedaan in Europa, met name in Engeland. Dit was erg duur. In de studio in Memphis kennen de producers mijn stijl. Zij weten welke gitaarklanken ik verkies. Dit maakt de songs beter en mij gelukkiger. Een goede geluidstechnicus is van allergroots belang.

* Je muziekstijl is er divers. Jazz, Blues, Salsa, Funk, enz. …, allerhande invloeden zijn terug te vinden. Hoe ontstaat deze diversiteit aan stijl?
Ik reis de ganse wereld rond en luister naar allerlei soorten muziek. Ik geloof dat verschillende muziekstijlen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de blues. Iedere band interpreteert en brengt muziek naar zijn gevoel. Ik doe dit ook. (Er volgt een lange lijst van bandnamen uit verschillende genres die van invloed zijn op zijn gitaarspel, teveel om op te noemen.) Ik heb in Los Angeles gewoond en Latino muziek gespeeld, later ben ik verhuisd naar Nashville, hier bracht ik meer bluesrock muziek, enz… .

* Je hebt reeds het podium gedeeld met grote namen zoals Santana, Prince, enz… . Met wie zou je in de toekomst graag een optreden verzorgen?
Ik wil nog vele projecten verwezenlijken en zou met vele mensen samen willen optreden. Momenteel ligt mijn prioriteit bij het opnemen van een live DVD. In de toekomst wil ik graag eens samen werken met bluesartiesten uit Chicago.

* Je laatste optreden in België was enkele jaren geleden in Antwerpen. Is er een reden voor je langdurige absentie uit ons Belgenland?
Ik kan niet direct een oorzaak opgeven. Ik sta op podiums over de ganse wereld. Misschien moet ik België opnieuw veroveren met mijn muziek. Ik heb sinds korte tijd een manager in Duitsland, misschien zorgt deze voor meer optredens in België en omringende landen in de toekomst. Het vergt enige tijd en moeite om je muziek bekend te maken bij de mensen, zeker als bluesartiest. Ik ben geen klassieke bluesartiest. In mijn muziek vind je allerhande invloeden van Latino, tot jazz, rock en funk. Misschien zijn mensen dit niet gewend, maar het is verfrissend en vernieuwend. Ik geef nooit hetzelfde optreden want 80 procent van mijn muziek komt voort uit mijn buikgevoel. Ik improviseer veel en speel de muziek volgens mijn gemoedstoestand van het moment. Volgens mij zijn er maar twee soorten muziek, namelijk goede en slechte!

* Mocht jij reporter zijn voor één dag, wie zou je willen interviewen en welke vraag zou je stellen?
Ik weet niet precies wie ik zou bevragen. De vraag die ik aan anderen wil stellen is: “Wat zoek je in het leven en hoe tracht je dat levensdoel te bereiken?”

Foto's Pjeireblues festival op: Lady Blue
Blueswalker