LISA HALEY - BRBF PEER - 18/07/09Artiest info
Website  
MySpace  

BRBF PEER - 18/07/09

 

 

 

* Je bent een multi getalenteerde vrouw als het aankomt op instrumenten bespelen. Je speelt de viool, gitaar, mandoline etc en je zingt nog ook. Waarom is voor jouw de viool zo speciaal?
Eigelijk wilde ik saxofoon leren spelen maar mijn moeder vond dat niet zo’n goed idee. Ze had een beetje angst dat ik teveel met de mannen van de band zou optrekken. Wel mams, ik kan je vertellen dat ik nu nog steeds veel met de mannelijke leden uit mijn band optrek. Mijn familie is afkomstig uit het zuiden en één van mijn moeders vriendinnen bespeelde de viool, zo is mijn interesse voor dit instrument ontstaan. Gedurende lange tijd werd de viool niet aanzien als en volwaardig instrument. Mijn familie wilde klasse muziek brengen en zocht zijn inspiratie bij klassieke liederen. De viool geeft alle klanken en emoties weer. Je maakt niet alleen muziek, je brengt ook een gevoel. Er wordt een sfeer gecreëerd tijdens het spelen. Door het bespelen van de viool kan ik alles aan iedereen vertellen en wel zonder woorden. Mijn viool spreekt met zijn hart, net als ik.


* Volgens je biografie zijn er 4 generaties vioolspelers in je familie. Hebben jullie ooit iets muzikaals samen gedaan?

Ik wist vroeger niet dat we met vier generaties muzikanten waren thuis. Pas toen ik in mijn eerste rock bandje speelde, rond de leeftijd ven 23 jaar werd dit nieuws mij bekend. Iedereen in mijn omgeving kan de viool bespelen, het is een instrument waarbij de competitiedrang tussen mensen erg hoog is. Daarnaast kan je bij verscheidene orkesten wijd en zijd terecht als je de viool goed kan bespelen. Mijn broer bespeelde vroeger eveneens de viool maar is overgeschakeld op de trombone, die hij trouwens fantastisch kan bespelen. Als je wil dat er ergens een tent leegloopt dan moet je absoluut mijn moeder engageren. Zij kan niet één noot zingen. Tijdens mijn jeugdjaren begon ze steevast te zingen als mijn kameraden en ik de keuken moesten verlaten. Afschuwelijk! Ze had wel een enorm gevoel voor ritme. Ze zette de radio altijd aan en deelde allerlei muziekinstrumenten uit. Mijn speelmaatjes en ik konden ons dan in de woonruimte volledig uitleven. Ons huis werd het party huis genoemd. Mijn vader daarentegen was een chemicus die geweldig kon zingen. Van hen hebben we thuis onze muzikale roots geërfd denk ik. Op een avond was ik eens een muziektheorie aan het uitleggen aan één van de bandleden. Mijn vader werd erg euforisch. Toen ik hem de reden hiervoor vroeg, vertelde hij met dat de uitleg overeenstemde met een wiskundige reactie. Hij was opgelucht en overtuigd dat ik echt zijn dochter was en niet die van de melkman, volgt er luidkeels lachend.


* Je lijstje van optredens is gigantisch, de U.S.A., europa en zelfs Japan. Is er één plaats waar je graag weer naartoe zou willen en zo ja waarom.
Hier ( het BRBF ) wil ik nog wel een keertje terugkeren. Het heeft 4 jaar geduurd alvorens we op dit festival konden spelen. Het stemt me gelukkig, hier te zijn. We spelen rock, jazz, blues, folklore, enz. …, men kan ons niet in één genre onderbrengen. Onze muziek heeft invloeden van Amerika, Europa en ga zo maar door. De muziek is ongeveer 120 jaar oud en misschien een beetje anders. Toch past hij perfect op dit bluesfestival. In de toekomst zou ik ook graag een keertje in Australië spelen, daar ben ik nog nooit geweest. Als mensen ons op het podium zien, denken ze, oh, een viool, een accordeon. Als ze dan éénmaal onze muziek aanhoren zijn ze vaak aangenaam verrast.


* Als artieste heb je ook al muziek gemaakt voor films. Waar gaat je voorkeur naar uit, live muziek of studiowerk?

Ik wil dat mensen plezier maken en zelfs op de tafels dansen. Dit gezegd zijnde slaat Lisa zelf uitbundig met de handen op de tafel. Ik hou ervan als mensen dansen tijdens een show. Wanneer je film muziek componeert moet je vooruit denken. Je moet nadenken over de gevoelens die een scène teweeg brengt bij de kijkers. De muziek mag niet op de voorgrond treden, er moet eerder een emotie naar voor gebracht worden. Als muzikant kanaliseer jij de aandacht naar iets wat geprojecteerd wordt op het scherm. Het is een uitdaging.


* Je hebt in het verleden samen gewerkt met Randy Newman en Lyle Lovett. Was dat een aangename ervaring?
Mijn God, het zijn echte komedianten! Lyle was toen een echte huilbeer, hij was recent gescheiden van Julia Roberts. Hij is een tedere man. In die tijd was Toy Story II net uitgekomen en ik vind dat Lyle wel iets weg heeft van die schattige puppy. Het was een hilarische tijd. Randy is een uiterst getalenteerd muzikant. Hij had een fantastisch nummer geschreven dat beiden brachten als een duet. Mijn taak binnen dit hele gebeuren bestond erin om de muziek levendig te maken. Ik voelde me een beetje als een marionet. Tijdens deze optredens heb ik Jay Leno ook een keertje ontmoet.


* Je bent erg druk bezig met muziek. Is er nog tijd over om te relaxen en wat doe je dan zoal buiten de muziek om?
Mijn dokter heeft me eens aangeraden om een hobby te zoeken. Deze brave man wilde eveneens dat ik zou sporten. Ik heb hem eens geïnviteerd op één van mijn optredens. Hij heeft zijn mening herzien! Ik sport voldoende op het podium en hoef geen verder bezoek aan de gymzaal.Verder is muziek mijn hobby, mijn passie, voor mij is het geen stresserende bezigheid. Ik kook wel graag. Shoppen voor handtassen en schoenen is niet aan mij besteed. Mijn muziekstukken zijn als kinderen, je weet nooit wat er mee gaat gebeuren. Ik schrijf erg veel liedjes en uiteindelijk worden er maar enkele gebruikt.
Je kan beter 100 teksten schrijven dan 100 kinderen baren.


* Nog steeds wordt de blueswereld aanschreven als een wereld van en door mannen. Jij leeft vooral in die mannenwereld, is dat niet hard als vrouw zijnde?
Als de blues een echte mannenwereld is waarom gaan dan bijna alle teksten over vrouwen, vraag ik me af. Vrouwen zijn vaak bekommert om hun uiterlijk, dit beperkt hen soms in hun muzikale expressie. Mannen hebben het makkelijker en denken eerder aan de volgende groupie. Ik ben eerder een kwajongen en voel me goed in de muziekwereld.


* Ik citeer: “you make people happy and let the spirit move you”. Wanneer ‘on stage’, speelt dan je eigen stemming een rol of laat je je muzikaal beïnvloeden door het publiek?
Op het podium ben je dienaar van je publiek. Je persoonlijke problemen en emotie mogen niet de bovenhand nemen. Het gaat om de noden van je fans. Je moet hen meevoeren naar een plaats waar ze gelukkig en vreugdevol zijn.


* Is er een bepaald ritueel dat elke keer voor een optreden terug keert?
Ik kom uit een Christelijk gezin en bid voor ieder optreden.


* Een laatste vraag die altijd weer terug komt. Stel jezelf in mijn plaats en je mag één iemand een vraag stellen. Welke vraag en aan wie wil je ze stellen?
Goeie God, dat is een moeilijke vraag. Er zijn zoveel muzikanten die ik wel eens een vraag zou willen stellen. Ik zou Rod Stewart willen vragen hoe hij zich voelde toen hij zijn eerste hit scoorde.

Nadien hebben we Lisa bedankt voor dit aangename gesprek en gevraagd om snel weer terug naar België te komen.


Blueswalker & Lady Blue