RICK ESTRIN @ HERSELT - 26/08/22

Rick Estrin groeide als tiener op in San Francisco, waar hij op straat de “andere” wereld met zijn eigen karakteristieke figuren leerde kennen. Hij was 12, als hij van zijn oudere zus Ray Charles’ album ‘The Genius Sings The Blues’ (1961) krijgt. Daarna ontdekte hij ook Jimmy Reed, Champion Jack Dupree, Mose Allison en Nina Simone. Op zijn 15de krijgt Rick zijn 1ste harmonica en op zijn 18de treedt hij al op in lokale clubs. Hij jamde voor het eerst met blues master/gitarist Lowell Fulson (1921-1999) en speelde daarna met R&B giant Z.Z. Hill en met gitaar legende Travis Phillips (in een band met frontman Fillmore Slim), die hem voorstelde aan Rodger Collins, die zijn 1ste echte mentor werd. Estrin verhuist op zijn 19de naar Chicago, waar hij Muddy Waters ontmoet. Van Muddy kreeg Estrin het advies: “You outta sight, boy! You got that sound, boy! You play like a man, boy!...”. Door een gemiste telefoon ging een geplande tour van Estrin met Muddy (stomweg) niet door…

Estrin verhuisde terug naar de SF Bay Area waar hij, samen met gitarist Charlie Baty, Little Charlie (Baty) & The Nightcats oprichtte. Estrin was meer dan 30 jaar hun frontman en nam met hen 9 albums op. De line-up bestond uit Rick Estrin (zang, harmonica), Charlie Baty (gitaar), Jay Hansen (drums) & Lorenzo Farrell (keys). Als Baty in 2008 op (bijna) pensioen gaat, gaan Estrin, Hansen en Farrell met gitarist Kid Andersen (Charlie Musselwhite) verder als Rick Estrin & the Nightcats. De “nieuwe” band Rick Estrin & the Nightcats debuteerde in 2009 bij Alligator Records met ‘Twisted’. Als opvolger van ‘One Wrong Turn’ (2012) volgt in 2017 ‘Groovin’ In Greaseland’ (2017).

Het 4de Alligator album kreeg de naam ‘Contemporary’. Het is een album met 12 nieuwe Estrin nummers dat hij opnam in de Greaseland Studio van producer Kid Andersen in Santa Cruz, CA. Hij deed dit samen met Andersen, Lorenzo Farrell (keys) & Derrick “D’Mar” Martin (drums). Door covid en andere omstandigheden heeft Rick zijn komst naar Europa meerdere malen moeten uitstellen, maar uiteindelijk konden we hem live aan het werk zien in (Ge)varenwinkel waar we vooral een act kregen met een hoge entertainment waarde, een hoog niveau waarbij talloze fans meteen een dikke glimlach op hun gezicht kregen. Reden genoeg om voor zijn concert even een hartelijk gesprek te hebben.

 

 

RICK ESTRIN @ (Ge)varenwinkel, 26/08/22